Partnerbericht

Gezonder leven? Ga toch fietsen!

Hoofd op het stuur en haren in de wind. Ons land is een écht fietsland, met een vlak landschap en veilige, comfortabele fietspaden. Lees in dit artikel meer over de voordelen van fietsen en hoe je jezelf kunt motiveren te blijven fietsen.

Nergens in Europa wordt zoveel gefietst als in Nederland, met maar liefst 33.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes. Op nederlandfietsland.nl vind je alle korte en langere routes of stel je zelf een fietsroute naar voorkeur samen. Daarbij is de fiets een ideaal vervoermiddel om snel de drukke binnenstad door te komen en ook nog eens goed voor je gezondheid én het milieu.

De E-bike, allang niet meer voor oudere mensen
Als we het over de fiets hebben dan kunnen we niet meer om de E-bike heen. Een comfortabele manier van fietsen, waarbij je zelf kunt kiezen of je een steuntje in de rug wil. Ideaal voor lange afstanden zoals naar het werk. Vroeger werd dit vooral gebruikt door gepensioneerden. Maar waarom? Tegenwoordig wint de E-bike steeds meer aan populariteit, vooral bij scholieren. Ook al is de investering iets groter, een E Bike bestellen is nog altijd een stuk gezonder en goedkoper dan een auto!

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.

Naast een dames- of heren model E-bike, zijn er veel opties waaruit je kunt kiezen zoals; het soort motor, de snelheid, aantal versnellingen, soort remmen en de laadtijd of duur van een accu. Weet je niet goed welk soort E-bike je nodig hebt? Dan kan een online keuzehulp goed helpen bij je E Bike bestellen.

Zes goede redenen om te fietsen:

1. Duurzaam vervoermiddel
Je fiets heeft alleen spieren nodig om vooruit te komen, geen vervuilende brandstof dus geen schadelijke CO2 uitstoot. En de productie van een fiets is veel milieuvriendelijker dan van een auto. Het neemt ook nog eens minder ruimte in beslag. Op één autoparkeerplaats kunnen namelijk al gauw tien fietsen staan.

2. Zeer bevorderlijk voor je gezondheid
Cardio, zoals fietsen maakt ons fit, sterk, gezond én gelukkig. En toch is het op zijn minst bijzonder te noemen dat er nog zoveel auto’s op de parkeerplaatsen van de fitnessschool staan. Wanneer je bijvoorbeeld op de fiets naar je werk gaat, heb je je belangrijkste work-out en portie buitenlucht al gehad. Fietsen is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid doordat:

  • het je conditie verbeterd
  • het zorgt voor een betere spieropbouw, je hebt minder last van bijvoorbeeld rugklachten
  • het niet zo´n zware belasting voor je gewrichten is
  • je spijsvertering en vetverbranding sneller gaat
  • je immuunsysteem aanzienlijk verbeterd, waardoor je weerbaarder bent
  • het je cholesterol verlaagd, overgewicht tegengaat en de kans op diabetes verminderd
  • je beter en dieper slaapt
  • je een minder snel tekort aan Vitamine D krijgt, omdat je meer buiten bent

3. Voordeliger dan met de auto
Fietsen ten opzichte van de auto scheelt benzine- en parkeerkosten. Vooral kleine ritjes zijn relatief duur en slecht voor de auto, de fiets is dan een stuk voordeliger. En je bent gelijk aan het sporten, dat scheelt niet alleen tijd maar ook kosten. Je hoeft niet meer naar de sportschool en je hometrainer kan op marktplaats. Misschien kun je zelfs je auto wel weg doen? Informeer ook eens bij je werkgever naar de mogelijkheden van een fietssubsidie regeling.

4. Fietsen kan altijd, overal en met iedereen
Nederland is prachtig op de fiets! Ga fietsen wanneer jij wil en bepaal je eigen tempo. Het fietspad is nooit gesloten en heeft geen snelheidslimieten. Door steunwielen, kinderzitjes, bolderkarren en E-bikes, hoeft niemand meer thuis te blijven bij de fietstocht. Eventueel combineer je je fietsrit met het Openbaar Vervoer voor langere afstanden.

5. Ontspanning
Met de auto het verkeer trotseren geeft meer stress dan op de fiets. Fietsen verbetert je algehele gemoedstoestand. Na een lastige dag op het werk is er bijna niets zo gezond als even lekker in de frisse lucht fietsen. Je hersenen krijgen letterlijk meer zuurstof en zorgen voor een betere bloedcirculatie. Trouwens wees verstandig en houd naast je telefoon, 95 euro in je zak. Sinds juni dit jaar is dat namelijk de boete die staat op fietsen met je mobiele telefoon in je hand.

6. Sneller
Je zou het misschien niet zo gauw denken omdat een auto veel hogere snelheden haalt dan een fiets. Maar toch kan je tijdens de spits op de fiets sneller op je werk zijn. Test het maar eens uit.

Motivatie om te fietsen
Je voelt je merkbaar beter wanneer je meer fietst. Maar je kunt je vast voorstellen dat wanneer het regent en je snel naar de supermarkt moet, het toch verleidelijk is om ‘even de auto’ te pakken. Motiveer jezelf te blijven fietsen!

Plan fietsritjes in met de buren, je partner of vrienden. Zoek voor je vrije dagen of vakantie leuke routes uit. Houd het aantal gefietste kilometers bij met een teller. En als je op de fiets naar het centrum gaat in plaats van met de auto, beloon jezelf dan met iets lekkers van de bespaarde parkeerkosten. Ook kun je je opgeven om te fietsen voor een goed doel. Er worden jaarlijks prachtige fietsevenementen georganiseerd zoals de Fietselfstedentocht , Dam tot Dam Fietsclassic , Amstel Gold Race, Ronde van Nijmegen of Cycle Tour Amsterdam.