Sumba is een prachtig eiland, rijk aan tradities, maar economisch arm. Sinds 2010 werkt Hivos samen met Sumbanezen, overheden en bedrijven om het eiland vóór 2024 te voorzien van 100% duurzame energie. Energie die nodig is voor de ontwikkeling van Sumba. De expeditieleden ervaren hoe het is om op Sumba te leven zonder toegang tot energie. En ze zien welke impact de veranderingen tot dusver hebben. Dit jaar zullen de expeditieleden voor het eerst ook fysiek meewerken aan projecten voor 100% duurzame energie op Sumba.

 
 

Tastbare veranderingen
Miljarden mensen op deze wereld hebben onvoldoende  toegang tot (schone) energie. Dat geldt zeker voor het grootste deel van de 650.000 Sumbanezen woonachtig in afgelegen plattelandsdorpen.Ze koken op hout en hun lampen branden op olie of petroleum. Als ze al elektriciteit hebben, wordt het vaak opgewekt door generatoren die draaien op dure diesel. “De Indonesische overheid, bedrijven en lokale organisaties werken samen met Hivos aan een toekomst gebaseerd op duurzame energie, maar voor de mensen op Sumba is het van belang om nu al concrete veranderingen te zien” zegt Eco Matser, coördinator van het project ‘Sumba Iconic Island’.
 
De afgelopen drie jaar is er al veel veranderd op Sumba. Dankzij zonnepanelen steeg het percentage mensen dat toegang heeft tot energie van 25 naar 40 procent. Ook zijn er drie organisaties opgericht die biogasvergisters bouwen en onderhouden. Meer dan 200 families hebben nu biogas om op te koken en bioslurry om hun land mee te bemesten. In Lewa draait het eerste irrigatieproject  volledig op zonne-energie, en heeft ervoor gezorgd dat het inkomen van meer dan 50 families verdubbeld is. 

 
 

De wedstrijd
Wil jij dit jaar kans maken op een plek in de expeditie? Post dan je foto of video op facebook.com/expeditiesumba, en overtuig ons waarom jij de kandidaat bent die wij zoeken. Naar aanleiding van de inzendingen maakt Hivos een eerste selectie van tien potentiële kandidaten op basis van criteria als affiniteit met duurzaamheid, avontuurlijkheid, lef en creativiteit. Deze groep wordt uitgenodigd voor de pitchdag die eind juni plaatsvindt. Op deze dag moeten de kandidaten tijdens een korte presentatie de aanwezige jury overtuigen. De twee beste kandidaten gaan in september mee op expeditie naar Sumba.

 

De wedstrijd wordt ook in Indonesië georganiseerd. Het expeditieteam zal straks voor de helft uit Nederlanders en voor de helft uit Indonesiërs bestaan.

hivos_400px

Hivos

Wij zijn Hivos, een internationale organisatie die zoekt naar nieuwe oplossingen voor hardnekkige wereldproblemen. Met slimme projecten …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Met Expeditie Sumba wil Hivos Nederlanders betrekken bij haar initiatieven op Sumba, een eiland dat rijk is aan tradities, maar economisch arm is. Sinds 2010 werkt Hivos samen met Sumbanezen, overheden en bedrijven om binnen tien jaar het eiland te voorzien van 100% duurzame energie. Energie die nodig is voor de ontwikkeling van Sumba.
 
Avonturier en reporter gezocht
Voor de komende editie van Expeditie Sumba zoekt Hivos een avonturier en een reporter. Met avonturier wordt iemand bedoeld die tegen een stootje kan, nergens bang voor is en wel van flink wat actie houdt. De reporter ziet overal verhalen in en weet deze om te zetten naar scherpe teksten, sprekende foto’s of pakkende video’s. Om kans te maken om voor Hivos naar Sumba te gaan, kunnen geïnteresseerden een tekst, foto of filmpje indienen dat moet overtuigen dat hij of zij dé ideale kandidaat is. Kandidaten posten hun inzending op de  Expeditie Sumba Facebook pagina waar vrienden hen aan kunnen bevelen. De beste inzendingen worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waarna de winnaars worden geselecteerd.

Iconic Island Sumba
Hivos is in 2010 gestart met het ambitieuze plan om Sumba binnen tien jaar te voorzien van 100% duurzame energie. Het Indonesische eiland Sumba zou daarmee een wereldwijd voorbeeld moeten worden. Een groot deel van de 650.000 Sumbanezen behoren tot de miljarden mensen op deze wereld die niet beschikken over toegang tot (schone) energie. Ze koken op hout, licht komt van olielampjes of petroleum en als ze al elektriciteit hebben, komt die stroom vaak van generatoren die draaien op dure diesel.

Een zonnige toekomst
Nu, twee jaar na de start van ‘Iconic Island Sumba’, ziet de energietoekomst van Sumba er een stuk zonniger uit. De eerste bewoners profiteren al van schone stroom uit zon en waterkracht. Tientallen vrouwen koken op schoon biogas. Elektriciteit wordt steeds vaker opgewekt uit waterkracht en plannen voor een grote windmolen langs de kust liggen klaar. Hivos laat zien dat toegang tot 100% duurzame energie voor iedereen is weggelegd. “Als we dit voor elkaar krijgen op het straatarme, geïsoleerde Sumba, dan kan het overal!” ,aldus de klimaatspecialist van Hivos: Eco Matser.

hivos_400px

Hivos

Wij zijn Hivos, een internationale organisatie die zoekt naar nieuwe oplossingen voor hardnekkige wereldproblemen. Met slimme projecten …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer