Partnerbericht

Gezocht: avonturiers voor Expeditie Sumba

Sumba is een prachtig eiland, rijk aan tradities, maar economisch arm. Sinds 2010 werkt Hivos samen met Sumbanezen, overheden en bedrijven om het eiland vóór 2024 te voorzien van 100% duurzame energie. Energie die nodig is voor de ontwikkeling van Sumba. De expeditieleden ervaren hoe het is om op Sumba te leven zonder toegang tot energie. En ze zien welke impact de veranderingen tot dusver hebben. Dit jaar zullen de expeditieleden voor het eerst ook fysiek meewerken aan projecten voor 100% duurzame energie op Sumba.

 
 

Tastbare veranderingen
Miljarden mensen op deze wereld hebben onvoldoende  toegang tot (schone) energie. Dat geldt zeker voor het grootste deel van de 650.000 Sumbanezen woonachtig in afgelegen plattelandsdorpen.Ze koken op hout en hun lampen branden op olie of petroleum. Als ze al elektriciteit hebben, wordt het vaak opgewekt door generatoren die draaien op dure diesel. “De Indonesische overheid, bedrijven en lokale organisaties werken samen met Hivos aan een toekomst gebaseerd op duurzame energie, maar voor de mensen op Sumba is het van belang om nu al concrete veranderingen te zien” zegt Eco Matser, coördinator van het project ‘Sumba Iconic Island’.
 
De afgelopen drie jaar is er al veel veranderd op Sumba. Dankzij zonnepanelen steeg het percentage mensen dat toegang heeft tot energie van 25 naar 40 procent. Ook zijn er drie organisaties opgericht die biogasvergisters bouwen en onderhouden. Meer dan 200 families hebben nu biogas om op te koken en bioslurry om hun land mee te bemesten. In Lewa draait het eerste irrigatieproject  volledig op zonne-energie, en heeft ervoor gezorgd dat het inkomen van meer dan 50 families verdubbeld is. 

 
 

De wedstrijd
Wil jij dit jaar kans maken op een plek in de expeditie? Post dan je foto of video op facebook.com/expeditiesumba, en overtuig ons waarom jij de kandidaat bent die wij zoeken. Naar aanleiding van de inzendingen maakt Hivos een eerste selectie van tien potentiële kandidaten op basis van criteria als affiniteit met duurzaamheid, avontuurlijkheid, lef en creativiteit. Deze groep wordt uitgenodigd voor de pitchdag die eind juni plaatsvindt. Op deze dag moeten de kandidaten tijdens een korte presentatie de aanwezige jury overtuigen. De twee beste kandidaten gaan in september mee op expeditie naar Sumba.

 

De wedstrijd wordt ook in Indonesië georganiseerd. Het expeditieteam zal straks voor de helft uit Nederlanders en voor de helft uit Indonesiërs bestaan.