Partnerbericht

Geweld en hiv nemen toe door discriminerende wetten 

Sinds de invoering van de meest vergaande anti-lhbtiq+-wet in Oeganda is het geweld tegen mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap én hiv-hulpverleners sinds mei verviervoudigd in vergelijking met vorig jaar. Het afgelopen jaar hebben opvallend veel landen anti-homowetgeving ingevoerd of nog aangescherpt. Deze discriminerende wetgeving heeft rampzalige gevolgen voor de hiv-bestrijding, zegt Aidsfonds op de vooravond van Wereld Aids Dag, 1 december a.s. 

Uit onderzoek in Afrika blijkt dat in landen waar mensen bestraft worden omwille van hun seksuele geaardheid hiv 12 keer vaker voorkomt onder mannen die seks hebben met mannen.  Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds: “Aan aids hoeft niemand meer dood te gaan, maar nog steeds sterft elke minuut iemand in de wereld aan aids. Volledig onnodig want er zijn al meer dan 25 jaar levensreddende medicijnen. Discriminatie van mensen en het bij wet verbieden en bestraffen van je seksuele geaardheid zijn de belangrijkste redenen waarom in een toenemend aantal landen de hiv-epidemie weer groter wordt in plaats van dat hij afneemt. Zolang politici de keuze maken mensen uit te sluiten van gezondheidszorg, zal het niet mogelijk zijn om een einde te maken aan aids in de wereld.”

Hiv-bestrijding in Oeganda in gevaar
De nieuwe wet in Oeganda die van kracht werd in mei verbiedt promotie van homoseksualiteit. Daaronder valt ook voorlichting over hiv. Er staat een gevangenisstraf van 20 jaar op. Partners met wie Aidsfonds samenwerkt worden sinds de invoering bedreigd of zelfs gearresteerd. Een kliniek voor hiv-zorg heeft haar deuren al moeten sluiten.

De Oegandese wet leidt tot de zorgwekkende ontwikkeling dat steeds minder mensen zich laten testen op hiv. Ze zijn bang dat ze bestraft worden omwille van hun seksuele geaardheid. Bij de hiv-testcentra in de hoofdstad Kampala lieten, vóór de invoering van de wet, 40 mensen zich per week testen, tegenwoordig zijn dat er nog maar 2. Zo komt de hiv-bestrijding direct in gevaar.

Ook neemt het geweld toe tegen de mensen die risico lopen op hiv. Tussen mei en augustus van het afgelopen jaar werden 180 mensen uit huis gezet omwille van hun seksuele geaardheid en kwamen er 18 meldingen binnen van politiemensen die arrestanten dwongen tot anaal onderzoek, om op deze manier bewijs te vinden van hun homoseksualiteit.

Discriminerende wetgeving in meer landen
Oeganda is het nieuwste land in het rijtje van landen met vergaande discriminerende wetgeving. Landen als Indonesië en Rusland hebben deze wetgeving al langer en hebben die opnieuw aangescherpt.
In Indonesië is er een verdubbeling van het aantal hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen sinds 2010. Het aantal mensen dat er sterft aan de gevolgen van aids is er gestegen met 68% sinds 2010.

Rusland kent de snelst groeiende hiv-epidemie van de wereld. Hiv heeft zich intussen wijd verspreid, zowel onder mannen als vrouwen zijn er nu 49% meer hiv-infecties ten opzichte van 2010.

Hiv wereldwijd
Wereldwijd leven er 39 miljoen mensen met hiv. In 2022 kwamen er 1,3 miljoen mensen met een nieuwe hiv-infectie bij, in steeds meer regio’s van de wereld. Nog steeds hebben 9 miljoen mensen geen toegang tot de levensreddende medicijnen. Er overleden 630.000 mensen aan de gevolgen van aids. Deze aantallen liggen fors boven de afgesproken doelen die internationaal bij de VN waren afgesproken. Steeds meer landen verzuimen de juiste politieke keuzes te maken, vindt Aidsfonds.