Partnerbericht

Gevraagd: persvrijheid in Syrië

Van een professionele, vrije pers is in Syrië geen sprake. Inmiddels zijn er tal van Syrische burgerjournalisten opgestaan die koste wat kost de opstand verslaan. In Deraya, een voorstad van Damascus, schrijven activisten wekelijks een krant. Die verspreiden ze clandestien en via internet. De krant heet ‘Inheemse Druif’.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi steunt deze journalisten. Initiatiefnemer Jan Jaap van Oosterzee: “In Syrië snakken de mensen naar contact met de buitenwereld. Wat zij nodig hebben om de revolutie gaande te houden, zijn niet zozeer wapens, maar simkaarten voor mobiele telefoons en geld om informatie in Syrië zelf te verspreiden. Via  de campagne ‘Adopt a Revolution’ steunen we de burgercomités die onder andere dergelijke verzetskranten maken.” 

De Syrisch-Amerikaanse rapper Omar Offendum, die deze week optreedt in Nederland zet de campagne Adopt a Revolution luister bij. Offendum geeft een benefietconcert op 4 mei en treedt op het Utrechtse Bevrijdingsfestival op. In het nummer #Syria heeft hij de bekende leus “es- sha’b yurid saqat an-nizaam” – “Het volk wil de val van het regime” voorzien van een stevige beat.

Van de zestig activisten uit Deraya zijn er al 45 ondergedoken. Het burgercomité zet zich ook in voor gevangenen, want een groot deel van de jongeren van Deraya zit gevangen. Door nauwkeurig bij te houden wie opgepakt wordt en de betreffende namen te publiceren, hopen ze dat de gearresteerden niet zo maar verdwijnen.

Afgelopen week werd bekend dat de Syrische imam Mouaz al-Khatib, die in november nog op uitnodiging van IKV Pax Christi in Nederland was, opnieuw gearresteerd is. Al-Khatib is een invloedrijke Syrische islamgeleerde, die jarenlang vrijdagprediker van de Omayadenmoskee in Damascus, en veel jongeren aan zich weet te binden. “Dat het regime nu ook geweldloze gerespecteerde denkers arresteert, is zeer zorgwekkend,” zegt Van Oosterzee.

Syrië is al jarenlang een dictatuur; de persvrijheid is vergelijkbaar met de situatie in Oost-Duitsland voor de val van de Muur. Met  de campagne ‘Adopt a revolution’ krijgen vier burgercomités voor drie maanden geld om communicatieapparatuur te kopen. Dat kunnen relatief goedkope simkaarten zijn of kopieerkosten voor pamfletten. Ook bekostigen de comités er onderduikadressen mee. De campagne is op 14 maart gestart met een bijeenkomst in de Balie, waarbij twee Syrische leden van de oppositie aanwezig waren, Suhair al Atassi en Khalil al Haj Saleh.

Bekijk hier de voorpagina van ‘Inheemse Druif’ in het Nederlands.
Bekijk hier de volledige krant in het Arabisch.