Politiek dieptepunt.

Het gaat al jaren slecht met Zimbabwe. De huidige president van Zimbabwe, Robert Mugabe van de Zanu-pf is sinds 1980 aan de macht. Door corruptie en slecht landsbestuur gaat het steeds slechter met de economie. Met grove intimidatie probeert de Zanu-pf de oppositiepartij MDC de mond te snoeren. De afgelopen twee jaar bestond het overgrote merendeel van de gemeenteraad uit leden van deze oppositiepartij. Van onze vertegenwoordigers uit Mutare hebben we vernomen dat half januari de Minister van Local Bestuur, Publieke werken en Stedelijke ontwikkeling Ignatious Chombo het gemeentebestuur naar huis heeft gestuurd. Eind vorig jaar al zete hij de MDC burgemeester Kagurabadza op non-actief. Inmiddels is het bestuur van de gemeente Mutare is overgenomen door een commissie van de regeringspartij Zanu-pf.. Voorzitter van deze commissie is Kenneth Saruchera, Zanu-pf woordvoerder van de provincie Manicaland.

Juist nu is de stedenband belangrijk.

Als stedenband betreuren wij in hoge mate deze ontwikkeling. Zimbabwe verkeert in een diepe politieke en economische crisis. Deze crisis is ook goed in Mutare te voelen. Juist de doelgroep van onze projecten(vaak de allerarmsten)  zijn slachtoffers van deze crisis. 

 

De activiteiten en projecten  van de stedenband Haarlem-Mutare zijn erop gericht op bewustwording en gemeenschapsorganisatie bij bewoners en maatschappelijke organisaties. Zonder ons in te laten met partijpolitiek. Juist nu is het belangrijk om samen te werken in projecten die een perspectief bieden. Juist nu moeten we onze vrienden in Mutare niet in de steek laten. 

 

Hoe nu verder?

Omdat we vooral samenwerken met lokale niet gouvermentele organisaties kunnen de huidige projecten wij ondersteunen gewoon doorgaan. Om nog beter te weten in te spelen op de behoefte van de mensen in Mutare, gaat onze partner in Mutare, Mutare Local Action 21, onderzoek doen naar de huidige situatie in de stadsdelen Hobhouse en Sakubva. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de Africa University in samenwerking met de locale organisaties. Vanuit de stedenband gaan we met onze partners in Mutare het beste kunnen blijven inspelen op de ontwikkelingen in onze zusterstad.

www.haarlem-mutare.nl

www.niza.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer