Als gevolg van de financiële crisis werd het moeilijker voor ontwikkelingslanden om aan financiering te komen, onder andere door slechte toegang tot krediet voor productie en handelsactiviteiten en duurdere leningen. De VN-conferentie ‘Financing for Development’ promoot directe buitenlandse investeringen als een supplement voor ontoereikende ontwikkelingshulp. De nieuwe SOMO-briefing ‘Promotion of Foreign Direct Investment: What Are the Costs?’ wijst echter uit dat de vele door donororganisaties ontwikkelde instrumenten voor het aantrekken van buitenlandse investeringen, niet een kosten-batenanalyse bevatten noch bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

"Het aantrekken van directe buitenlandse investeringen zonder de economische, sociale, politieke en milieukosten in overweging te nemen, draagt meer bij aan financiële problemen dan dat het daadwerkelijk een oplossing biedt," zegt Myriam Vander Stichele, één van de auteurs van de SOMO-briefing.

In een andere op onderzoek gebaseerde briefing ‘Taxation and Financing for Development’ argumenteert SOMO dat belastinginkomsten een belangrijke bron zijn voor financiering voor ontwikkeling. Tot nu toe heeft dit in internationale samenwerking weinig aandacht gekregen .

"Er zijn nog veel problemen die belastinginkomsten voor ontwikkelingslanden ondermijnen, zoals belastingontwijking en agressieve strategieën door multinationale ondernemingen om minder belastingen te betalen. De financiële crisis en de pogingen nieuwe reguleringen te introduceren voor het financiële systeem vormen een kans deze problemen aan te pakken," zegt SOMO-onderzoeker Maaike Kokke.

(1) De SOMO-briefing ‘Promotion of Foreign Direct Investment: What Are the Costs?’ kan hier worden gedownload: http://somo.nl/publications-en/Publication_2828

(2) De SOMO-briefing ‘Taxation and Financing for Development’, kan hier worden gedownload http://somo.nl/publications-nl/Publication_2777-nl

 

 

http://somo.nl/publications-en/Publication_2828

http://somo.nl/publications-nl/Publication_2777-nl

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
somo

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier