Partnerbericht

Geld besparen ondanks de inflatie? Zo doe je dat!

De prijzen zijn de laatste tijd flink gestegen. Dit terwijl de meeste salarissen niet omhoog zijn gegaan. Dit zorgt ervoor dat je minder kan kopen en jouw geld dus ook minder waard is. Het is wel belangrijk dat je zo goed mogelijk rondkomt. Want wie wil er nou geen eten op tafel kunnen zetten? Er zijn verschillende manieren om geld te kunnen besparen. Maar hoe doe je dit dan precies? Na het lezen van onderstaande informatie kan jij weer geld besparen en ben je de inflatie de baas.

Stel een budget op

Voordat je geld kan besparen, moet je weten hoeveel geld je te besteden hebt gedurende de week of maand. Het opstellen van een budget zorgt ervoor dat je een goed financieel plan op kan stellen als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat. Door je inkomsten en uitgaven te analyseren, kun je zien waar je kunt bezuinigen en prioriteiten stellen. Stel realistische doelen op en houd je eraan. Tijdens inflatie is het ook belangrijk om bewust om te gaan met je uitgaven. Overweeg het aanpassen van je levensstijl om geld te besparen. Denk aan minder vaak uit eten of minder uitstapjes. Kleine veranderingen maken het verschil.

Onderzoek doen voor aankopen

Voordat je grote aankopen doet, is het verstandig om grondig onderzoek te doen. Vergelijk prijzen, kijk naar beoordelingen en zoek naar aanbiedingen of kortingen. Veel supermarkten hebben aan het einde van de dag een aantal producten in het schap liggen met een hoge korting vanwege de versheid. Let dus op de producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is en vergeet ook de ‘koopjesbak’ niet. De producten kan je gewoon invriezen, dus je hoeft het niet direct op te eten of drinken! Je draagt direct jouw steentje bij aan het tegengaan van voedselverspilling.

Verduurzamen van de woning

Naast het besparen van geld, kun je ook proberen om duurzame veranderingen aan te brengen aan de woning. Zo kan je als eerste kijken naar kleine aanpassingen, zoals het aansluiten van een waterbesparende douchekop, het ophangen van radiatorfolie en het gebruik van slimme verlichting. Ook kan je investeren in zonnepanelen of een warmtepomp. Deze apparaten leveren jou na verloop van tijd namelijk geld op en je betaalt veel minder aan de energieleverancier. Houd er wel rekening mee dat het een flinke investering kan zijn. Dankzij de subsidies van de overheid is het echter toegankelijker voor iedereen en kan jij er ook van profiteren.

Kies voor alternatieve vervoersmiddelen

Tijdens inflatie stijgen veel tarieven. Ook benzine en diesel zijn veel duurder dan een aantal jaren geleden. Jouw auto kan daarom een flinke kostenpost zijn. Door regelmatig voor een alternatief vervoersmiddel te kiezen, zoals bijvoorbeeld de fiets, kan je deze hoge kosten tegengaan. Is de supermarkt dichtbij? Loop er dan heen als je een kleine boodschap nodig hebt. Niet alleen levert dit jou een flinke besparing op, ook is het beter voor het milieu als je regelmatig de auto laat staan. Een win-win situatie voor iedereen dus!