CARE International onderzocht in Afghanistan, Nepal en Oeganda of er ook daadwerkelijk sprake is van meer betrokkenheid van vrouwen. De conclusie is dat hier en daar een succesje is geboekt, maar er over het algemeen niet veel veranderd is. In Nepal hebben een aantal van de armste, meest onderdrukte vrouwen een bijdrage geleverd bij de onderhandeling over een nieuwe grondwet, waarbij de rechten voor Dalits en seksueel geweld tegen vrouwen op de agenda stonden.

Bedreigingen en geweld blijven echter grote belemmeringen voor vrouwen, voor wie deelname aan het normale maatschappelijke leven ook al wordt bemoeilijkt doordat zij geen toegang hebben tot onderwijs en medische zorg. Tenzij hier verandering in komt, lijkt het uitgesloten dat vrouwen op grote schaal actief bij vredesprocessen betrokken zullen raken.

"Vredesprocessen zijn meer dan formele onderhandelingen, ze moeten tot tastbare resultaten leiden, zoals de mogelijkheid naar school te gaan, of toegang tot gezondheids- en welzijnsdiensten. Er kan geen blijvende vrede in Nepal zijn als vrouwen geen belangrijke rol bij de totstandkoming spelen," stelde Indu Pant Ghimire van CARE Nepal.

Robert Glasser, Secretaris Generaal van CARE International vult aan: "De resolutie werd gezien als een mijlpaal voor de vrouwenrechten, terwijl het eigenlijk heel logisch is: vrouwen moeten- evenals mannen- betrokken zijn bij pogingen vrede te bewerkstelligen, maar in de afgelopen 25 jaar is slechts een op de veertig vredesakkoorden meeondertekend door vrouwen. Overal ter wereld werken vrouwen in hun dorp aan vrede, maar ze zijn uitgesloten van de vredesonderhandelingen. Het is niet zo dat vrouwen niet mee willen praten, ze krijgen de kans niet."

Je kunt via de onderstaande link het complete rapport downloaden. De belangrijkste aanbevelingen zijn:

          Lever meer inspanningen om vrouwen tegen geweld te beschermen

          Zorg dat vrouwen geschoold kunnen worden, toegang hebben tot
           gezondheidsdiensten en dat ze in eigen levensonderhoud kunnen
           voorzien, zodat ze waardevolle bijdragen kunnen leveren aan
           vredesprocessen.

          Stimuleer dat door vrouwen ondernomen lokale vredesinitiatieven in
           worden gebracht bij nationale en internationale pogingen.

 

http://www.carenederland.org/pages/files_content/rapporten/CARE-1325-Report-Women-Peace-Participation.pdf

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer