"Kinderen zijn onze toekomst en zij moeten worden beschermd. Speelgoed is goed voor je ontwikkeling, maar niet van levensbelang.  En het is zeker niet de bedoeling dat het spelen met speelgoed gevolgen heeft voor de gezondheid van kinderen", stelt Sascha Gabizon, directeur van WECF. "Het voorstel voor de nieuwe Speelgoedrichtlijn beschermt niet de meest kwetsbare burgers van Europa, kinderen. In de herziening zijn namelijk alleen CMR's verboden; carcinogene, mutagene en reprotoxische stoffen, die kanker kunnen veroorzaken. Hormoonverstorende stoffen, die schade veroorzaken aan de ontwikkeling van de hersenen en kunnen zorgen voor een leerachterstand, zijn helemaal niet genoemd in de nieuwe Richtlijn.  Heel veel van deze chemische stoffen, zoals ftalaten en synthetische musks, kunnen hormoonfuncties verstoren, vruchtbaarheid beïnvloeden en schade toebrengen aan het milieu als afval. Daarom willen we een totaal verbod op schadelijke stoffen, omdat het onacceptabel is dat deze stoffen te vinden zijn in het speelgoed van onze kinderen."

 

Geen blootstelling

WECF hoopt dat de Europese Commissie met voorstellen zal komen die er voor zullen zorgen dat kinderen niet blootgesteld zullen worden aan schadelijke stoffen. Ongeboren baby's en kinderen vormen een kwetsbare groep. Vanwege hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling zijn jonge kinderen veel kwetsbaarder voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen.  Daarnaast zijn al hun organen nog volop in ontwikkeling en hebben ze  smallere luchtwegen en een kleiner longcapaciteit, wat ervoor zorgt dat zij relatief gezien een veel grotere dosis vervuilers inademen dan volwassenen. Hun huid is vijf keer zo dun als die van volwassenen, waardoor ingrediënten van schadelijke stoffen veel sneller in hun lichaam doordringen. Producten die het leven gemakkelijker en aangenamer zouden moeten maken, zoals bijvoorbeeld speelgoed, zorgen op die manier zelfs voor een groter gezondheidsrisico.

"Neem nu bijvoorbeeld knuffels", zegt Sascha Gabizon, "Kinderen houden hun knuffel altijd bij zich, slapen ermee, nemen hun knuffels in hun mond. Maar uit recent onderzoek blijkt dat veel knuffels voortdurend de lucht vervuilen en de vulling en de buitenkant een groot scala aan schadelijke stoffen bevatten, omdat een groot deel van de knuffels tijdens de productie behandeld wordt met vlamvertragers. Het inademen van die uitgewasemde vlamvertragers kan tot serieuze schade van de gezondheid leiden. Een verhoogd risico op allergieën kan zelfs het gevolg zijn". 

 

Een Veilig Nest

WECF lanceerde onlangs een nieuwe website www.eenveilignest.nl waarop ouders worden voorzien van uitgebreide informatie om zo een gezonde leefomgeving voor hun pasgeboren baby te creëren. Een Veilig Nest, in het Engels Nesting, is een unieke website in zes talen, die door vrouwen-  en milieu organisatie WECF (Women in Europe for a Common Future)  in het leven is geroepen.

Een Veilig Nest besteedt aandacht aan 'klussen', 'renoveren', 'wonen'en bevat veel positieve tips over het verven van muren, het kopen van meubels, het ventileren van kamers en de aanschaf van speelgoed en kinderverzorgingsproducten. Een Veilig Nest leidt jonge ouders door het oerwoud van keuzes waaraan consumenten van babyproducten tegenwoordig worden blootgesteld en beslaat een hele fase uit een kinderleven.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sascha Gabizon, directeur van WECF, +49 -89 2323938-15

Chantal van den Bossche, persvoorlichter WECF, +31-6 2812 9992, chantal.vandenbossche@wecf.eu

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer