Hoge bergen, groene weiden, heldere meren. Zo ziet de Swatvallei in Pakistan eruit. Maar daarmee hebben we het moois ook wel gehad. Het menselijk drama dat zich hier afspeelt, staat in schril contrast met de schoonheid van de natuur. In mei 2008 braken in dit gebied heftige gevechten uit tussen het Pakistaanse leger en de Taliban. Tweeënhalf miljoen mensen vluchtten uit hun huizen, weg van het gevaar. Na een lange en gevaarlijke tocht kwamen ze terecht in overvolle kampen en dorpsgemeenschappen. Vaak onbeschut, met een groot gebrek aan drinkwater, voedsel, kleding en gezondheidszorg. Een onhoudbare situatie. Toen de regering meldde dat er vrede was in de conflictgebieden, besloten vele ontheemden dan ook om naar huis terug te keren.

Dokters van de Wereld helpt
Op dit moment zijn er meer dan een half miljoen ontheemden op de terugweg. Ernstig verzwakt, gedreven door maar één verlangen: naar huis! Ze zijn hun leven niet zeker, want op veel plaatsen wordt nog steeds of opnieuw gevochten. Dokters van de Wereld biedt noodhulp waar nodig. Onze teams bieden medische zorg en proberen iets te doen aan de grote psychosociale nood. Ook besteden we speciale aandacht aan ondervoede kinderen onder de vijf jaar. We werken vanuit mobiele klinieken en het districtsziekenhuis in Swabi. Elke dag houden Pakistaanse teams van artsen en verpleegkundigen ruim 240 consulten. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Noodhulp naast structurele hulp
Barbara ten Kate is verantwoordelijk voor de missie van Dokters van de Wereld in Pakistan. Zij zegt: ‘Wij zijn al 13 jaar actief in Pakistan en ondersteunen ook het opzetten van gezondheidszorgstructuren. Daarmee willen we de toegang tot zorg voor kwetsbare groepen structureel verbeteren. Bij diverse noodtoestanden zijn we bijgesprongen, bijvoorbeeld na de aardbeving in 2005. Sinds kort ligt de focus in ons werk op de zorg voor vrouwen die het slachtoffer zijn van eerwraak.’ Over de heersende noodsituatie zegt Barbara: ‘We zien er op de Nederlandse televisie weinig over, maar er speelt zich in Pakistan echt een ramp af. Onze aanwezigheid daar is pure noodzaak. Er is zeer weinig zorg voor al die gevluchte mensen en de vrede in de regio is nog lang niet teruggekeerd. Nog steeds vlucht men voor het geweld.

De situatie verandert per week. Mensen in Nederland moeten niet denken dat hun donatie een druppel op de gloeiende plaat is. Ze kunnen écht helpen en hun steun is van levensbelang!’

Welk verschil kunt ú maken?
U kunt ervoor zorgen dat Dokters van de Wereld dit belangrijke hulpproject kan voortzetten in 2010. Wij zijn tot het uiterste gemotiveerd om te doen wat we moeten doen. Steun ons alstublieft!

 • Met 10 euro kunnen we een dag lang een verpleegkundige inzetten.
 • Met 10 euro kunnen we één persoon medische basiszorg en voorlichting geven.
 • Met 100 euro kunnen we groep van 100 personen bereiken.

 

De activiteiten van Dokters van de Wereld in Pakistan

 • Medische basiszorg bieden aan ontheemden.
 • Medicijnen en medische middelen verstrekken. 
 • Ontheemden vaccineren tegen besmettelijke ziekten. 
 •  Noodmaatregelen nemen tegen ondervoeding. 
 •  Voorlichting geven over gezondheid, hygiëne en voeding. 
 •  Zorgen voor zwangere vrouwen, zuigelingen en ondervoede jonge kinderen.
 • De lokale medische staf trainen.
 • Problemen signaleren en gezondheidsrisico’s analyseren.
 • Met dit programma kan Dokters van de Wereld in zes maanden ruim 145.000 mensen bereiken.

Klik hier om te doneren

logodvdw_nieuw_0

Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische organisatie Médecins du Monde, die in binnen- en buitenland …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer