Aisa Hassan Al Yassiri (1942) is 25 jaar lang werkzaam in de literaire journalistiek, tot hij in 1982 werd gearresteerd. Na zijn in vrijheidstelling kreeg hij een werkverbod en een publicatieverbod opgelegd, en omdat de moeilijkheden aanhielden, vluchtte hij via Jordanië naar Canada, waar hij uiteindelijk asiel kreeg. Aan terugkeer naar Irak valt niet te denken.

Al Yassiri publiceerde een drietal bundels gedichten, maar heeft sinds zijn arrestatie geen nieuw werk uitgegeven kunnen krijgen. Op universiteiten in Irak is alle aandacht voor zijn oeuvre verboden. In de Arabische literaire wereld wordt hij evenwel zeer gewaardeerd, een aantal van zijn gedichten werd in het Engels vertaald, en hij was (tot hij te ziek werd om veel te kunnen reizen) gast-dichter bij meerdere internationale poëziefestivals. De award wil hij met name besteden aan de uitgave van zijn recente werk.

Martin Mooij, voorzitter van PAN, is dit jaar gastpresentator van het avondprogramma in de Dichterstent van Poetry Park; naast Novib’s award-winnaar worden daar ook dichters uitgenodigd als Breyten Breytenbach, Remco Campters, Sherko Bekas (Koerdistan), Eva Gelach, Esmail Khoi (Iran) en anderen. Elders in Poetry Park zullen die avond optredens zijn van jazz musici en performers zoals Yinka, Lennie St. Luce, Just 4 You, Ma Aldrin & the Preacher, C-Wise en anderen.

Novib is sponsor van de Dunya Stichting vanuit het Novib NL Fonds, en de samenwerking t.b.v. de Free Word Award presentatie kwam eenmalig tot stand tussen Dunya, PAN en de Novib Uitgeverij.

Locatie: Euromast park
Plaats: Rotterdam
Info: 010-2330910
URL: http://www.dunya.nl
Email: info@dunya.nl

Novib

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
Oxfam Novib-logo

Oxfam Novib

Oxfam Novib is een wereldwijde beweging die armoede verslaat. Deze mensen en verhalen zijn onze drijfveer.
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer