In welk land kunnen staatspropaganda en vrije pers naast elkaar bestaan? In Rusland. Nog wel, want de media worden daar in rap tempo aan banden gelegd. Nu kunnen de Russen de heldendaden van Poetin nog relativeren met de informatie van onafhankelijke journalisten. Als ze willen. Want veel mensen vinden het wel zo prettig, zo’n sterke leider aan de macht – eentje die de oppositie stevig aanpakt, af en toe een tijger redt en op de juiste momenten een traantje laat. 
 
Hoe en waarom werkt propaganda? Hoe lang werkt het nog in Rusland? En wat kan de rest van de wereld van Poetins methodes leren? Op de Dag van de Persvrijheid op 3 mei 2013 zoeken wij aan de hand van Poetins succes naar antwoorden op deze vragen. Discussieer mee met onze gasten:

In het MC theater ontvangen we onder meer Oleg Kashin. De prominente journalist geldt als een belangrijke criticus van het Kremlin. Hij deed onder meer onderzoek naar de Nashi, de jeugdbeweging van Poetin’s partij Verenigd Rusland. Zijn scepsis is hem niet in dank afgenomen. Meerdere keren werd hij mishandeld en in 2010 werd hij zo hard in elkaar geslagen dat hij het maar net overleefde. En Tikhon Dzyadko. Deze Moskoviet speelt een vooraanstaande rol bij het Russische televisiestation Dozhd, dat tegenwicht wil bieden aan de staatsgedomineerde televisie. Daarnaast is hij journalist en presentator van het populaire onafhankelijke radiostation Echo Moskvi.

Naast onze gasten uit Moskou met medewerking van: Olaf Koens (Free lance correspondent in Moskou), Zarayda Groenhart (BNN), Gregory Shvedov (Caucasian Knot), Kysia Hekster (NOS). Het evenement wordt gepresenteerd door Liesbeth Staats en Winfried Baijens.

 

Aanmelden en meer informatie op www.persvrijheid.nl

free

Free Press Unlimited

Kritische journalistiek, hoor en wederhoor, gedegen onderzoek – door onafhankelijke media weten wij wat er speelt in ons land en in …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer