Zo’n handelsketen is dus geen omgeving die stimuleert om te investeren in de toekomst, om te denken op de lange termijn. Investeren in duurzamere methoden wordt dan zo goed als onmogelijk gemaakt. In zo’n omgeving zijn er maar weinig banken die kredieten verstrekken aan (boeren) ondernemers; ze vinden deze vorm van geldverstrekking te bewerkelijk. Maar vergeten wordt vaak hoe groot de potentie van deze ondernemers is.

Duurzame ontwikkeling en ondernemerschap begint bij het creëren van de juiste prikkels (beloning) en van de juiste ‘enabling environment’. Enerzijds betekent dat de juiste incentives creëren vanuit de markt; het belonen van duurzame producten en ondernemerschap. Bijvoorbeeld het besef van consumenten vergroten dat een hogere prijs in combinatie met duurzaamheidslogo écht verandering teweeg brengt. Anderzijds is een stimulerende omgeving cruciaal, die ondernemerschap bevordert. Een voorbeeld is toegang tot betaalbare financiering met fatsoenlijke voorwaarden. En dat is niet het enige: ook toegang tot onderwijs en specifieke trainingen en opleidingen vormen een belangrijk onderdeel van een gezond werkklimaat.

Daarom is Lendahand meer dan een meso-finance crowdfunding platform; we bieden de ondernemers ook trainingen aan. Trainingen die hen nog betere ondernemers maken. En ze weten vaak zelf het beste wat voor trainingen ze nodig hebben. Ondernemers die zich aanmelden krijgen een drietal trainingen aangeboden: ondernemerschap, financieel management en sociaal ondernemerschap. Daarnaast kunnen ze aangeven of ze behoefte hebben aan een specifieke training. Een voorbeeld: een groep ondernemers uit de Filipijnen rondde vorige maand een training financieel management af, en gaf vervolgens aan behoefte te hebben aan een training in product design. Deze training zal komende maand worden gegeven. Zo draagt Lendahand bij aan een omgeving die ondernemerschap en ook duurzame ontwikkeling nog meer stimuleert. 

Auteur: Loes van Rheen

 

Lendahand

Lendahand

Lendahand is een sociale onderneming die mensen in Nederland de mogelijkheid biedt om te investeren in leningen aan kleine succesvolle …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer