Met medewerking van de Stadsbibliotheek Haarlem organiseert de stedenband een reizende overzichttentoonstelling van de activiteiten van de stedenband Haarlem-Mutare. Aan de hand van foto's komen de belangrijkste projecten aan bod. Per jaar worden enkele hoogtepunten genoemd en getoond. De tentoonstelling laat goed zien dat ze in Haarlem en Mutare met veel verschillende zaken bezig zijn. Dor oud burgemeester Jaap Pop zijn foto's beschikbaar gesteld die hij in Mutare gemaakt heeft tijdens zijn bezoek in 1997.

 

De tentoonstelling is een reizende tentoonstelling. In de maand november was ze in de bibliotheek Schalkwijk. De hele maand december zal ze te bekijken zijn in de Centrale bibliotheek, Gasthuisstraat 32. In januari komt de tentoonstelling in de vestiging in Haarlem Noord, Planetenlaan 170.

 

Deze reizende tentoonstelling is niet de enige activiteit van de stedenband. Dit voorjaar organiseerde we Challenge Day voor de derde keer en bezochten twee Zimbabwaanse beeldhouwers de opening van de beeldentuin Damaststraat. Tenday, milieudeskundige uit Zimbabwe vertelde op 5 juni 07 tijdens World Enviromental Day over de klimaatverandering in Zimbabwe. Vorige maand hebben de fotografen Michiel de Ruiter en Charles Borsboom in Mutare ca. 50 fotografen van de Fotoassociation opgeleid en een grote hoeveelheid fotoapparatuur gebracht. Half november vertelden

Joyce Timmerman en Jansje Meijman in op een presentatieavond over hun ervaringen met Mutarese theatermakers van afgelopen zomer. Het project Een ander licht behelst een kruisbestuiving tussen autochtone Nederlandse, Noord Afrikaanse en Zuid/Oostafrikaanse kunst die allen een relatie hebben met Haarlem. Tot eind januari kunt U de tentoonstelling Een ander licht bewonderen. Het is een goed voorbeeld hoe een stedenband tegelijkertijd in Zimbabwe en in Nederland de relatie tussen bevolkingsgroepen versterkt. Kunst als statement ter versterking van de multiculturele samenleving. Dit jaar sluit de stedenband af af met de verzending van een zgn. 40voet container met twee bestelbusjes, heel veel sportmateriaal, een groot aggregaat voor de Sakubva Kliniek en heel veel andere zaken.

 

Plannen 2008.

Ook voor het komende jaar heeft de stedenband veel plannen. Samen met het CIOS Haarlem en de Mutare Haarlem Sportleaders gaat de stedenband een uitwisseling organiseren van 16 jongeren uit Haarlem en 16 uit Mutare.

In Mutare zullen ze veel aandacht besteden aan het verder ontwikkelen van grass rootorganisaties voor sport, gezondheidszorg en cultuur. Dit mede mogelijk gemaakt door de personele ondersteuning via het ICCO.

Tijdens de stripdagen organiseren de stedenband samen met het Mondiaal Centrum Haarlem een grote tentoonstelling..Dit voorjaar wordt in samenwerking met gemeente en Zimbabwaanse Kunstenaars een nieuwe schildering onder de Lange Brug aangebracht.

Ook in 2008 willen we theater en fotografieclinics organiseren in Mutare.

In Haarlem gaat de stedenband het komend najaar een tentoonstelling in de grote kerk organiseren over de rol van kunst als commentaar op de maatschappij. 

De educatieve website Zimsurf zal geheel worden vernieuwd met ondersteuning van de ICTacademie van het Novacollege.

 

Al deze activiteiten worden uitgevoerd door de vrijwilligers en de staf van de stedenband en onze partners in Haarlem en Mutare. Heel veel mensen zijn hierin betrokken die we graag allemaal bedanken voor hun inzet. Zonder hen zou deze activiteiten niet mogelijk zijn.

 

Het is er in de jaren niet makkelijker op geworden in Zimbabwe. Maar juist nu is de stedenband tussen mensen in Haarlem en Mutare extra belangrijk. Ze helpen mensen daar, om door te kunnen leven. Ze doen activiteiten wederzijds of met elkaar op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, milieu, cultuur en sport. Onze activiteiten zijn met name gericht op gezamenlijke projecten die ten goede komen aan mensen zelf en met name de armen. Belangrijk zijn de jongeren die worden ondersteund en opgeleid, waaronder veel schoolverlaters die anders kansloos zijn in de samenleving. Verder worden lokale organisaties opgebouwd en ondersteund. Juist in deze tijd is het nodig om het particulier initiatief in Mutare te blijven ondersteunen. Want vrienden in nood laat je niet in de steek.

 

Dik Bol

Stedenband Haarlem-Mutare

 

www.haarlem-mutare.nl

www.sbhaarlem.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer