Partnerbericht

Extra verzekering voor zakelijke zonnepanelen: meestal niet nodig

Er liggen zakelijke zonnepanelen op je dak of je overweegt om zakelijke zonnepanelen te nemen. Een ding blijft maar bij je rondspoken, hoe zit het eigenlijk met de verzekering voor zakelijke zonnepanelen? Wat als er een flinke hagelbui overdrijft en de zonnepanelen vernietigt? Of als er brand uitbreekt of een stroomstoring het systeem plat legt? In dit artikel bespreken we een aantal situaties en laten we zien dat zakelijke zonnepanelen meestal niet extra verzekerd hoeven worden.

De situatie voor pandeigenaren
Ben je eigenaar van het pand waar de zonnestroominstallatie op ligt of komt te liggen? Dan heb je, als het goed is, een opstalverzekering afgesloten. Dit is een verzekering voor het pand en alles wat er fysiek aan vastzit. In de meeste gevallen vallen je zonnepanelen onder deze verzekering, hoewel verzekeraars er wel verschillende voorwaarden op nahouden. Zo kan het een eis zijn dat de panelen rechtstreeks op het dak gemonteerd zijn. Ga bij je eigen verzekeraar na wat de voorwaarden zijn en of zakelijke zonnepanelen wel of niet onder de opstalverzekering vallen.

Zo zit het voor huurders
Huur je een pand en laat je op eigen initiatief zonnepanelen leggen? Dan vallen de zakelijke zonnepanelen soms onder de inboedelverzekering. Die geldt meestal namelijk voor alle spullen in het pand en op het terrein. Je moet er wel rekening mee houden dat de waarde van de inboedel aanzienlijk stijgt door de zonnepanelen. Dat betekent dat je misschien extra premie moet betalen of dat de te vergoeden waardegrens overschreden wordt. In dat geval krijg je slechts het maximaal verzekerde bedrag uitgekeerd. Neem ook in deze situatie even contact op met je verzekeraar.

Toch extra verzekering nodig?
Dekken je bestaande verzekeringen je zonnepanelen niet voldoende? Dan kun je een aanvullende verzekering speciaal voor zonnepanelen nemen. Meestal dekt die zo goed als alle schade: van diefstal tot hagel, van storm tot opbrengstverlies. Hoewel je in dat laatste geval altijd eerst bij de installateur moet aankloppen, omdat je bijna altijd een
installatiegarantie hebt.

Goed checken
Al met al is het belangrijk dat je inventariseert wat je nu aan verzekeringen hebt en of zonnepanelen onder de dekking van die verzekeringen vallen. Ook kan je met veel zaken aanspraak maken op de installateur. Met die informatie kun je actie ondernemen. Of je nu je polis laat aanpassen, aanspraak maakt op de installateur of een zonnepanelenverzekering neemt, je kunt er altijd voor zorgen dat je zonnepanelen goed beschermd zijn.

Ben je nieuwsgierig naar wat zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Vraag het vrijblijvende adviesrapport op maat aan en ontdek hoe jouw businesscase eruitziet.