Partnerbericht

Energie besparen in huis: waar begin je?

Energie besparen: goed voor je portemonnee én natuurlijk voor het klimaat. Er zijn ontzettend veel manieren om energie te besparen, zowel grote als kleine maatregelen. Je zou haast door de bomen het bos niet meer zien: waar moet je nou beginnen? In dit artikel benoemen we enkele manieren om energieverbruik in huis zoveel mogelijk te verminderen.

 

 

Beoordeel je woning
Waar je het beste kan beginnen, hangt heel erg af van je woonsituatie. Beoordeel daarom je woning op duurzaamheid. Hoe modern is je huis, en welke verduurzamingsmaatregelen zijn al goed op orde?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede isolatie en dubbelglas. Is deze belangrijke basis nog niet goed op orde? Begin dan met het vervangen van je beglazing en het aanbrengen van isolatie. Vloer- en dakisolatie maakt namelijk een wereld van verschil doordat er minder warmte verloren gaat.

De kosten hiervan kunnen echter wel redelijk hoog oplopen, en als je in een huurhuis woont, is het soms lastig om deze maatregelen voor elkaar te krijgen. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg ‘kleinere’ manieren waarmee je energie bespaart.

Breng je energieverbruik in kaart
Naast de energiezuinigheid van je woning, is er waarschijnlijk ook winst te behalen in je eigen energieverbruik. Je bespaart bijvoorbeeld op je gasverbruik (en rekening) door wat korter te douchen en de verwarming wat lager te houden. Zet ‘m ook ruim voordat je naar bed gaat alvast uit, zodat je huis niet onnodig wordt verwarmd.

Veel apparaten in huis verbruiken bovendien onnodige stroom. Denk aan lichten die branden in ruimtes waar je niet bent of apparaten die op standby stroom verbruiken. Schakel je apparaten dus liever helemaal uit door de stekker uit het stopcontact te halen.

Ook stekkers van bijvoorbeeld opladers die je in het stopcontact laat zitten, blijven wat stroom verbruiken. Het is dus beter om deze na het opladen uit het stopcontact te halen. Wil je nog meer besparen? Overweeg dan om je energie te vergelijken voor komend jaar.

Oude apparaten vervangen
Sommige apparaten zijn echte energieslurpers. Met name oude airco’s, koelkasten, stofzuigers en drogers kunnen nogal eens veel stroom verbruiken. Maar het produceren van nieuwe apparaten kost fabrikanten ook veel stroom en zorgt voor CO2-uitstoot, dus overweeg vooraf goed of het vervangen van je apparaat echt de moeite waard is.

Ook het vervangen van oude lichtbronnen naar ledverlichting is een kleine aanpassing, en kan toch een mooie besparing opleveren. Zeker op jaarbasis kan het schelen in je energieverbruik.

Gemeentelijke hulp en subsidies voor verduurzaming
Wil jij graag verduurzamen in je huis, maar kan je hier wel wat concreet advies bij gebruiken die op jouw situatie van toepassing is? Veel gemeenten bieden gratis advies van energiecoaches aan.

Ook zijn er verschillende subsidies die je aan kunt vragen voor verduurzamende maatregelen in en om huis. Bekijk dus zeker of je hier gebruik van kunt maken!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.