“makeITfair verwelkomt de reacties van bedrijven en hoopt dat dit ook leidt tot daadwerkelijke verbeteringen. Tegelijkertijd maakt makeITfair zich bezorgd over het gebrek aan concrete acties van de meeste bedrijven.”, zegt Esther de Haan van SOMO, de coördinator van makeITfair. makeITfair is bezorgd over het aantal bedrijven dat niet reageert, en vindt dat de meeste bedrijven geen ambitie laten zien of duidelijke inzet hebben om verbeteringen in hun eigen productie keten door te voeren.

 

In november 2007 publiceerde makeITfair een rapport over de mensenrechten en milieurisico’s tijdens het delven van kobalt, tin en platina in Afrika en het gebruik van deze grondstoffen in elektronische producten als computers en mobiele telefoons. In januari 2008 presenteerde makeITfair de rapporten aan elektronica bedrijven tijdens een internationale rondetafel. Hier op volgend ontwikkelde makeITfair, in samenwerking met een aantal andere NGO’s, een ‘List of Principles’ voor elektronica bedrijven om te werken aan duurzame levering van metalen.

 

 

 

makeITfair ontving van 17 van de 22 bedrijven en de EICC/GeSI een reactie. Als antwoord op de vragen van makeITfair voerde de EICC/GeSI in 2007 een eigen studie uit naar de link tussen de mijnindustrie en elektronica. De studie bevestigt dat de industrie een belangrijke rol speelt in de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de mijnbouw. Het antwoord van de industrie toont bezorgdheid over de beschuldiging van de slechte omstandigheden in de keten van deze metalen en onderzoekt mogelijke samenwerking met multistakeholder initiatieven voor het verbeteren van de sociale en milieuomstandigheden in de mijnbouw industrie. Tegelijkertijd stelt de industrie dat het moeilijk tot onmogelijk is de oorsprong van metalen in specifieke producten te achterhalen.

 

Alleen Hewlett-Packard verwijst direct naar de makeITfair ‘List of Principles’. In een gedetailleerde reactie geeft HP aan een eigen studie te hebben gestart in hun toeleveringsketen om de gebruikte metalen in kaart te brengen. HP zal hun leveranciers van metalen verzoeken verklaringen te geven waarin zij zeggen zich te houden aan de EICC code of gelijkwaardige keurmerken. HP stelt voor een haalbaarheidsstudie uit te voeren om de herkomst van tin in elektronica producten te achterhalen en samen te werken met de EICC en MVO initiatieven in de mijnsector.

 

makeITfair ontving een antwoord van de volgende 17 bedrijven: Dell, IBM, Microsoft, Apple, Fujitsu Siemens, Hewlett-Packard, Lenovo, Motorola, Nintendo, Nokia, Philips, Samsung, Sony, Sony Ericsson, ST, TomTom and Toshiba. Van deze bedrijven voorzagen Fujitsu Siemens, Hewlett-Packard, Motorola, Nintendo, Nokia, TomTom, Sony Ericsson, Samsung, Philips en Toshiba makeITfair van een individueel antwoord. Deze antwoorden varieerden in inhoud, ambitie en algemene aanpak van de keten issues. Lenovo, Dell, Sony, ST, Apple, IBM en Microsoft verwezen alleen naar het antwoord van de EICC/GeSI. 

Bedrijven die geen antwoord stuurden zijn onder andere Acer, Creative, LG, Logitech, Palm en Rim.[1]     Electronics Industry Citizenship Coalition (EICC) and Global e-Sustainability Initiative (GeSI)

 

 

De rapporten van makeITfair reports over metalen en mijnbouw kunnen hier gedownload worden: http://makeitfair.org/the-facts/reports

 

Het door makeITfair samengesteld overzicht van de reacties van elektronica bedrijven kan hier worden gevonden: http://makeitfair.org/companies

 

 

 

 

 

somo

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer