EFFECT SKILFUL PARENTING WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN

In 2014 en 2015 hebben twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar de effecten van de training in West-Kenia. Omdat we een onafhankelijk antwoord wilden hebben op de vraag of het werkt en waarom. De uitkomsten zijn bijzonder positief. De trainingen hebben een duidelijke impact: ouders voelen zich bekwamer en zelfverzekerder en zijn zich nu meer bewust van de ondersteunende rol die ze spelen bij de sociale, emotionele en intellectuele ontwikkeling van hun kind(eren). Ook communiceren ouders op een andere manier met hun partner en kinderen wat samenwerking en interactie tussen de gezinsleden bevorderd. Bovendien maken ouders minder gebruik van fysiek straffen en kiezen ze vaker voor een positief alternatief om hun kinderen te corrigeren.

Het succes van de training zit ‘m volgens de onderzoekers vooral in het feit dat de inhoud van de trainingen is aangepast aan de lokale context en cultuur. Er wordt een actieve houding van deelnemers gevraagd, er wordt gediscussieerd, gedeeld en gereflecteerd. Waar het opvoeden traditioneel van generatie op generatie wordt doorgegeven zijn ouders zich nu bewust van de belangrijke rol die ze hebben en de mogelijkheid om verandering teweeg te brengen in de opvoeding en toekomst van hun kinderen. 

Rol van vaders
Traditioneel gezien zijn vaders in Kenia en Tanzania de kostwinners binnen het gezin. Vaders nemen vaak een autoritaire houding aan en houden zich niet bezig met de opvoeding van de kinderen zoals dat van moeders verwacht wordt. De trainingen Skilful Parenting hebben veel vaders doen inzien dat het belangrijk is dat ze meer betrokken zijn bij de opvoeding, hun vrouw daarbij ondersteunen en een betere band opbouwen met hun kinderen.  En het blijkt dat veel vaders deze nieuwe aanpak prefereren boven de oude situatie: ze zijn zich meer bewust van de invloed die ze hebben op het leven van hun kind en ervaren meer gevoelens van controle.

Een van de deelnemende vaders (43): “Er waren verantwoordelijkheden waarvan ik vond en dacht dat ze niet bij mij hoorden, maar bij mijn vrouw, zoals bijvoorbeeld het in bad doen van de kinderen. Als ik nu thuis ben doe ik de kinderen ook weleens in bad en dat heeft een hoop veranderd in ons gezin.”

Foto's bovenaan pagina: Met vaderdag organiseerde ICS vorig jaar in Tanzania een wedstrijd voor mannen. Wie als snelste een babypop kon voorzien van een goed zittende luier en vervolgens een parcours kon afleggen met de pop in een doek op de rug én een emmer water op het hoofd kon een koe winnen. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk… Door het organiseren van dit soort ludieke, laagdrempelige evenementen wordt de rol van vaders bij opvoeding aan de kaak gesteld. 

Download hier de samenvatting van het onderzoeksrapport (in het Engels). Meer weten over Skilful Parenting? Lees er alles over op onze website

ICS-logo_FC_defv2

ICS

ICS is een innovatieve en pragmatische ontwikkelingsorganisatie. Wij richten ons op duurzame, economische ontwikkeling en het welzijn van …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer