Partnerbericht

EerlijkWinkelen.. waarom zou je dat eigenlijk doen?!

Zo rond de feestdagen en de daarbij behorende vakantieperiode, lijkt alles wat trager te gaan en is er ook meer ruimte in het hoofd om eens wat langer stilte staan bij wat we doen en waarom. Zo werkt dat in ieder geval bij mij. Ik ben nu alweer sinds 2012 actief voor Stichting EerlijkWinkelen. EerlijkWinkelen wijst consumenten de weg naar winkels die fairtrade, biologische of tweedehands producten verkopen. Drie dingen die ik heel belangrijk vind, maar waarom eigenlijk? Tijd voor some soulsearching. Waarom doen we wat we doen. Waarom vind ik juist fairtrade, biologisch en tweedehands zo belangrijk?

Fairtrade

Fairtrade vind ik natuurlijk belangrijk omdat ik vind dat ieder mens een leefbaar loon zou moeten ontvangen. Door fairtrade producten te kopen doe ik bij elke aankoop een beetje aan ontwikkelingswerk, houd ik mezelf voor. Maar zo makkelijk kom ik er niet vanaf. Ik kan tenslotte net zo goed een x bedrag aan een goed doel in een ver land doneren.

Waarom kies ik toch voor die fairtrade? Ik graaf verder naar mijn diepere motivatie. En die blijkt veel simpeler en minder nobel dan gedacht. Eigenbelang. Ik koop deze producten ook uit eigen belang. Ik wil goede koffie en thee blijven drinken, ik wil heerlijke chocolade eten en ik weet dat als de boeren en arbeiders die koffie en cacaobonen telen geen eerlijke prijs krijgen voor hun inspanningen ze er uiteindelijk aan onderdoor gaan. Of ze gaan noodgedwongen op zoek naar ander werk en trekken naar de stad waar ze wellicht een nog harder bestaan tegemoet gaan.

Biologisch

En hoe zit het dan met dat biologisch? Ik ben gek op natuur. Ik hou van wandelen. Ken een hoop planten en vogelnamen uit mijn hoofd en geef die kennis ook weer door aan mijn kinderen. Dat betekent echter niet dat je dan ook automatisch biologisch geteelde producten gaat eten. Af en toe een voedselschandaal helpt natuurlijk wel om voor biologisch te kiezen, maar waarom doe ik het dan vrij consequent? Het is uit eigenbelang!

Appels, komkommers en wortels hoef ik niet meer te schillen. Pompoen gaat met schil en al in de oven en soep. Aardappels uit de oven met rozemarijn zijn veel lekkerder met schil. Al die schillen zorgen ook nog eens voor een meer verzadigd gevoel. Tel uit je winst. Gewoon eigenbelang omdat het me tijdswinst oplevert. Zo simpel is het.

Tweedehands

Dan blijft tweedehands over. Met vier opgroeiende kinderen lijkt het niet zo vreemd om te kiezen voor tweedehands kleding, maar ik zou ook naar de textielknallers kunnen gaan en daar voor weinig veel kunnen inslaan. Toch doe ik dat niet. En mind you, ik vind kinderarbeid vreselijk en de condities waaronder vooral vrouwelijke textielarbeiders onder moeten werken afschuwelijk. Maar tweedehands kleding is vaak al meerdere keren gewassen en de schadelijke gifstoffen die bij productie en transport gebruikt worden zijn er dan wel uitgewassen. Puur eigenbelang. En als ik dan iets nieuws koop, is het iets van biokatoen, superzacht, mooi afgewerkt en vormvast en prima voor de gevoelige huid van mijn kinderen.

Dus ik doe dit allemaal uit eigenbelang? Geen hoogdravende idealen? Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Uiteraard doe ik dit ook vanuit idealisme. Bewust winkelen geeft bovendien een goed gevoel. Het is iets wat ik heel makkelijk elke dag kan doen, waardoor ik bijdraag aan een betere wereld. Kortom eerlijk winkelen geeft me een goed gevoel.

Toch merk ik dat ik enigszins teleurgesteld ben in mezelf. Ik ben niet die altruïstische persoon die ik dacht te zijn. Ik overdenk alles nogmaals en dan besef ik dat er niets mis is met een beetje eigenbelang. Of zelfs beter: meer mensen zouden dit moeten doen. Door dit eigenbelang dat ik elke dag weer in praktijk breng, door fairtrade, biologische en tweedehands producten te kopen en mij vrijwillig in te zetten voor Stichting EerlijkWinkelen, draag ik mijn steentje bij aan een duurzame wereld elke dag weer en dat is in ieders belang!