Partnerbericht

Een wekelijks rondje aarde met de correspondenten van Metropolis

Het Metropolis netwerk bestaat uit jonge, getalenteerde correspondenten uit alle uithoeken van de wereld: van Kinshasa tot Shanghai, van Berlijn tot Jakarta, van Kigali tot La Paz. 'Elke correspondent levert een stukje van de puzzel,' zegt eindredacteur Stan van Engelen. 'Tezamen vormen deze verhalen een inkijkje in onze "global culture". Metropolis is een geweldige manier om te kijken naar de overeenkomsten en verschillen van mensen waar ook ter wereld.'

Op dit moment bestaat het netwerk uit ongeveer 50 correspondenten die op regelmatige basis reportages van twee tot zeven minuten aanleveren. Het gaat om lokale filmmakers en videojournalisten die vanuit lokaal perspectief verschillende "mondiale" thema's en onderwerpen aansnijden. Zij bieden met hun eigenzinnige, persoonlijke verhalen een tegenwicht aan het nieuws van de grote nieuwsmedia en persbureaus. Metropolis wil haar netwerk van correspondenten de komende tijd sterk uitbreiden.

'Het interessante aan Metropolis is dat het een platform biedt aan lokale filmmakers om over uiteenlopende onderwerpen te berichten,' zegt Loe Schout, Hoofd Cultuur, ICT & Media van Hivos. 'In dat kader draagt het project bij aan de ontwikkeling van de zogenaamde citizen journalism (burgerjournalistiek), dat ook in het ICT & Media programma van Hivos een prominente plek heeft. Het achterliggende idee is dat je via het ondersteunen van citizen journalists de algehele vrijheid van meningsuiting in bepaalde landen kunt bevorderen.'

De correspondenten komen echter niet alleen uit landen als Iran, Cuba en China waar (internet)censuur nog altijd dagelijkse realiteit is. Metropolis heeft correspondenten uit alle delen van de wereld, ook uit Europa en de Verenigde Staten. Voor deze correspondenten is het wekelijkse programma op vrijdagavond op Nederland 3 uiteraard het ideale platform om hun verhalen te vertellen. Maar net zo belangrijk is de website van Metropolis, waar de correspondenten 24 uur per dag hun reportages kunnen posten. Een selectie van de beste reportages op de website is wekelijks op televisie te zien.

Tot en met eind mei laten de correspondenten van Metropolis hun licht schijnen op onderwerpen als de chaos in het verkeer, de beleveniswereld van vijftienjarige meisjes en het fenomeen gokken. Ook Elvis Presley komt aan bod. De King of Rock & Roll blijkt niet alleen in de westerse wereld populair, ook in landen als Oeganda en Congo vind je vele Elvis look-a-likes. Maar is het beeld dat mensen van de King hebben ook overal hetzelfde?

Metropolis is iedere vrijdagavond te zien op Ned3 vanaf 23.55 uur. Meer weten? Ga snel naar www.metropolistv.nl.

Lees ook:
Aflevering 1 – 'Een dikke buik is in Congo een teken van welvaart'
Aflevering 3 – Een rijbewijs halen met de juiste 'beet' en bloedgroep