Partnerbericht

Een verre reis duurzaam?

Hoe je het ook went of keert, ver vliegen is niet duurzaam. Dat een retourtje richting evenaar, of zelfs naar de andere kant van de aardbol, behoorlijk wat CO2 uitstoot oplevert is bekend. Afzien van je vliegreis zet méér zoden aan de dijk dan een heel jaar geen vlees eten. Niet gek dat het woord ‘vliegschaamte’ zijn intrede heeft gedaan.

 

Toch blijft de vraag naar verre reizen stijgen. Touroperators en reisbureaus buitelen over elkaar heen bij het aanbieden van C02 compensatie. Eenvoudig is dat allemaal niet: hoe wordt het berekend, wat zijn die certificaten waard, wat zegt een claim om een bos bomen te planten?

C02 compensatie voor je reis ter plaatse zit tegenwoordig vaak inbegrepen bij de reissom. Fijn, dan hoef je die beslissing zelf niet te nemen. Want wíl je er als reiziger wel over nadenken? Als je bij een reisorganisatie boekt, dan spreekt het toch van zelf dat dit goed geregeld is?

Als niet-gaan geen optie is, wat kun je dan zelf nog doen? 7 tips om duurzaam(er) te reizen:

 • Neem de tijd vóór je gaat
  Bijna gedachteloos Texel inwisselen voor Thailand? Nee, daar word je niet blij van. Afgezien van het feit dat zo’n verre reis een flink gat in je budget slaat en je eerst zal moeten sparen,  is een bewuste keuze om ver te reizen sowieso verstandig.
 • Boek bij een lokale reisagent
  Boek je verre rondreis als het kan direct ter plaatse. De kans is groot dat de opbrengst van je reis dan in het land blijft. Je reis vormt een extra impuls voor de ontwikkeling van de lokale community. Tegenwoordig zijn er organisaties, zoals Local Hero Travel, die je daarbij helpen: je boekt lokaal maar betaalt via Nederland, met Nederlandse garanties.
 • Ga ver én lang genoeg
  Hoe langer je rondreist, hoe beperkter de impact per dag is. In twee weken heel Thailand zien, het kan, maar meer dan een rits (foto) impressies doe je niet op en vermoeiend dat het is. Neem de tijd, plan meer ‘vrije’ dagen extra, echt je reis wordt er zoveel leuker van.
 • Haal meer uit die verre reis
  Op het strand liggen, dat kun je op veel plaatsen, daar hoef je niet persé ver voor te reizen.
  Een aantal dagen onder de palmen op een tropisch strand moet je zeker niet overslaan. Maar áchter dat strand ligt de ontmoeting met die andere wereld, die andere cultuur. Zo haal je meer uit je reis.
 • Bezoek alternatieve highlights
  Natuurlijk kun je naar de plekken uit de reisgidsen. De must see’s van je bucketlijst, je zult er wel enkele bezoeken. Maar het loont om op zoek te gaan naar alternatieven. Vaak veel minder bezocht, dus rustiger, je impact op de lokale cultuur en het milieu is minder en uitgaven aan gids of aan transport ter plaatse hebt komen goed terecht.
 • Travel local
  Die bars en restaurantjes uit de Lonely Planet of de toppers van Tripadvisor. Hoe makkelijk is het om je smartphone te trekken en te klikken. Ja, ze hebben muesli en je eet er bananen pannenkoek maar je bent er niet de enige reiziger. En kiezen de locals de plekken waar zij heengaan ook niet op kwaliteit? Nou dan.
 • Meet the locals
  Het leukste op reis, zo zeggen ervaren reizigers, zijn spontane ontmoetingen met de lokale bevolking. Onverwachte gesprekken die je kijk op de wereld net iets anders maken. Maar hoe doe je dat? Henk, de reisspecialist van Local Hero Travel in Thailand heeft er een handige handleiding over gemaakt: Meet the Thai. Kort gezegd: wees open en laat het gewoon gebeuren.

Een verre reis zal nooit echt duurzaam worden. Je kunt de impact wél zo klein mogelijk maken. Zodat je reis beter én leuker wordt. Want reizen is ook: je laten verrassen. Een open mind, geen haast en voor je het weet heb je er lokale vrienden bij. Komen die op tegenbezoek?, Tsja, dan heb je er wel een vervuilende vliegreis bij.  Maar wie zei dat duurzaam reizen makkelijk was?

Meer info over duurzaam lokaal reizen bij Local Hero Travel vind je op de website van Local Hero Travel – echt duurzaam.