Het verleden van Argentinië staat de laatste maanden weer volop in de belangstelling. Heel anders ligt dat voor het kleine Uruguay, altijd levend in een bijna-symbiose met het grote buurland. Ook tijdens de repressie was dat zo; de geheime diensten werkten samen. Sindsdien bleven de dossiers gesloten en de rechterlijke macht niet- ontvankelijk. Nooit is er sindsdien schoon schip gemaakt met het verleden.

De amnestieregelingen die in de loop der jaren zowel Uruguay als Argentinië werden afgekondigd vormden samen een patroon waardoor keer op keer alle zoekwegen werden afgesloten. Steeds opnieuw bleek het onmogelijk om de betrokkenen bij de ontvoering van de baby zelfs maar verhoord te krijgen. Sara’s pogingen om langs niet-juridische weg het kind op te sporen liepen op niets uit.

Persconferentie en openbaar interview met Sara Mendez

Op 28 mei om 16.00 uur geeft Sara Mendez een persconferentie en openbaar interview in de Balie in Amsterdam. Hoe is het om te wonen in een land waar beulen en slachtoffers elkaar dagelijks kunnen tegenkomen? Maar ook: hoe moet een samenleving omgaan met de resten uit zo’n gruwelijk verleden? Is straf de enige oplossing en zo ja, waar liggen dan de grenzen van schuld en verantwoordelijkheid? Kan de buitenlandse publieke opinie helpen om de dossiers open te krijgen en de betrokkenen aan het praten?
Een gesprek met Sara Mendez over de situatie in het voor ons zo onbekende Uruguay, een gesprek ook over nieuwe mogelijkheden, om iets te doen aan de erfenis van het politieke verleden. En dan, waar is Simon?

Het gesprek is in het Spaans en wordt tegelijk vertaald door gesprekspartner Suzana Menendez (historica).

Tijdens haar Europese reis bezoekt Sara Mendez o.a. Garzon, de aanklager van Pinochet, en andere betrokkenen bij mensenrechtenkwesties. Tevens zoekt ze een manier om ook in Europa onder geadopteerden naar haar zoon te zoeken.

Meer informatie: bezoeksaramendez@hotmail.com
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam,
020-5535100

Andere activiteiten

Dinsdag 29/5 18.00 uur: uitzending televisie-interview door Aafje Middelbeek in 2 Vandaag (Ned.2)

Woensdag 30/5 20.30 uur: gesprek met Sara Mendez en
discussie o.l.v. G. Inzaurralde Estavill (Universiteit Leiden), zang door Ino Kruyse.
Plaats: Bibliotheektheater
Hoogstraat 110
3011 PV Rotterdam
010-2816258
c-mail: h.vanboven@bibliotheek.rotterdam.nl

Donderdag 31/5 19.30 uur (N.B. half acht!): lezing door Sara Mendez, openbaar gesprek en discussie o.l.v. Suzana Menendez voor de Leidse afdeling van de Studentenvereniging voor Intemationale Betrekkingen (SIB).
Plaats: Juridisch Studiecentrum Hugo de Groot
Hugo de Grootstraat 27
231 IXK Leiden
tel. 071-5277559
e-mail: sib@law.leideniuniv.nl

Vrijdag 1/6: bijeenkomst voor Spaanssprekenden in Nederland,
Vrijdag 1 juni, 19:30
Plantage Doklaan 8, Amsterdam (vlakbij Artis),
Organisatie: Comite tegen de Straffeloosheid in Chili (Nederland)
info: 020-6229781
mail: noticias@xs4all.nl
www.noticias.nl

Over Sara Mendez werden twee boeken geschreven. De novelle van de Oostenrijkse schrijver Erich Hackl ‘Sara und Simon'(Diogenes, 1995)is daarvan de bekendste. Het boek werd in vele talen vertaald. De Nederlandse vertaling is van de hand van uitgeverij Aristo.

www.simonriquelo.org.uy
www.straffeloosheid.nl
www.straffeloosheid.nl
www.straffeloosheid.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer