Je loonstrook uit India
Bangalore is een stad in Zuid-India met bijna 2 miljoen inwoners. Nederland kent Bangalore van de outsourcing – het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar lage lonen landen. Hier zitten IBM en Microsoft. Nederlandse IT bedrijven zijn er ook, merk ik aan de bedrijfslogo's op tassen van Nederlandse medepassagiers. Best mogelijk dat je Nederlandse loonstrook afkomstig is van een computer in India, vermoed ik.

Een plas afkortingen
Bangalore is deze week het toneel van de oprichting van de ITUC-AP (International Trade Union Confederation – Asia and Pacific). En net als in het leger stikt het in de vakbondswereld van afkortingen. Hier volgt noodgedwongen een hele plas.
• ITUC-AP is een fusie van de BATU en APRO.
• BATU = identiteitsgebonden koepel van vakbonden in Azië
• APRO = de andere koepel waar meer socialistisch georiënteerde vakbonden lid van zijn.
BATU en APRO bundelen de krachten om sterk te staan in de strijd voor een socialere wereld en om op te treden tegen een te eenzijdige op economie gerichte globalisering.

China, de grote afwezige
Om lid te zijn van de nieuwe ITUC-AP moet een vakbond wel democratisch en onafhankelijk zijn. En daarom is bijvoorbeeld China één van de grote afwezigen. Op wereldniveau is vorig jaar november in Wenen de ITUC ontstaan. Het is een fusie tussen het IVVV, de koepel van meest socialistische bonden en de WVA de koepel van identiteitsgebonden vakbonden, waaronder CNV. Nu is het de tijd voor de regionale koepels om hetzelfde te doen. Azië is het eerste continent.

Feest en afscheid
We komen dus voor een feest, maar tegelijkertijd ook voor een afscheid. Afscheid van BATU, waar vakbonden uit onder meer Indonesië, Pakistan en de Filippijnen bij aangesloten waren en waar het CNV al lange tijd goede contacten mee heeft. Een organisatie die door CNV Internationaal financieel is gesteund. De nieuwe structuur gaat bijna 20 miljoen vakbondsleden in Azië vertegenwoordigen. De financiële steun van het CNV aan regionale organisaties loopt af.  In de toekomst zal het CNV zich vooral concentreren op nationale projecten. 

Straathonden en toeterende taxi's
Het is diep in de nacht als we naar het hotel rijden. Onderweg zie ik straathonden en verbaas me slaperig dat de taxi bij elk kruispunt toetert. Zijn collega's hebben dezelfde gewoonte, merk ik als ik vroeg in de ochtend in slaap probeer te komen.

Leon Meijer

Leon Meijer is beleidsmedewerker Internationale zaken bij CNV Internationaal. Samen met programmamedewerker Azië, Conny Wedda en Bert van Boggelen, algemeen secretaris van de Vakcentrale CNV, bezoekt hij van 3-7 september het ITUC-congres in India.

Foto: Leon Meijer

Meer wereldnieuws 


Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer