Partnerbericht

Een kip als duurzaam huisdier

Je wilt graag een huisdier, maar twijfelt nog over welk soort. Katten en honden zijn hartstikke leuk, maar doordat ze allebei vlees nodig hebben, zijn het niet de meest duurzame huisdieren die je in huis kunt halen. Hecht je veel waarde aan duurzaamheid en wil je dat je huisdier de CO2-voetafdruk van je huishouden zo min mogelijk vergroot? Neem dan kippen!

Eitje bij het ontbijtje

 

Ben jij ook zo iemand die bij de supermarkt tien minuten voor de eierdozen staat om te kijken welke biologische eieren voor de beste prijs verkocht worden? Dan is de kip het huisdier voor jou, want wat is nu duurzamer dan een vers eitje bij het ontbijtje van je eigen huiskippen? Je weet zelf hoeveel ruimte je huisdieren hebben om rond te scharrelen en dat je ze alle liefde van de wereld geeft. Je hoeft je dus nergens schuldig over te voelen.

 

Kippen zijn makkelijke eters

 

Kippen zijn omnivoren en zullen dus ook vlees eten, wanneer ze de kans krijgen. Dat betekent echter niet dat je ze biefstuk of karbonaadjes hoeft te voeren. Kippen foerageren door je tuin en vinden van alles. Je hoeft je geen zorgen te maken over insectenplagen, want iedere mier, kever en pissebed wordt opgegeten. Daarnaast voer je jouw kippen twee keer per dag wat legkorrels en gemengde granen. Wat je kippen precies nodig hebben en hoeveel, hangt af van het ras dat je kiest. Krielkippen zullen niet zoveel eten als brahma’s. Daarnaast zullen kippen ook met alle liefde jouw kliekjes wegwerken. Je hoeft dus nooit meer eten weg te gooien! Kijk wel eerst na welke producten je kippen wel en niet mogen hebben.

 

Het kippenhok

 

Het kippenhok vereist wel enige aandacht als je het duurzaam wilt houden, want de meeste zijn van hout gemaakt. Ga voor een kippenhok met een keurmerk of koop tweedehands planken en maak zelf een kippenhok! Hier moet je wel enigszins handig voor zijn, want je wilt natuurlijk niet dat je kippen ziek worden door tocht of lekkages. Heb je kuikens gekocht? Totdat ze tien weken zijn, zullen ze onder de warmtelamp of warmteplaat moeten. Om dit energieverbruik groen te houden, kun je het beste energie vergelijken om zo een groene energieleverancier aan de haak te slaan.

 

Ook gewoon leuk

 

Natuurlijk kies je een huisdier niet alleen met het oog op het duurzaamheidsaspect; ze moeten ook gewoon leuk zijn. Gelukkig zijn kippen hartstikke leuk. Wanneer je ze jong aanschaft, zijn ze makkelijk tam te maken. Ze zitten graag op schoot, eten uit je hand en volgen je door je tuin. Net puppy’s met vleugeltjes dus!