Partnerbericht

Een gezond milieu voor gezonde kinderen

kwetsbaar

Ongeboren baby's en kinderen vormen een kwetsbare groep. Vanwege hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling zijn jonge kinderen veel kwetsbaarder voor schadelijke stoffen dan volwassenen. Jaarlijks worden er zo'n 200 duizend baby's geboren in Nederland. In de eerste tien weken van de zwangerschap als vaak nog niet eens bekend is dat een vrouw zwanger is, worden de placenta en de organen van de baby aangelegd. Chemische stoffen hopen zich op in het vetweefsel van de aanstaande moeder en bouwen zich per generatie verder op. Uit onderzoek blijkt dat moeders de chemische stoffen die tijdens hun leven in hun lichaam zijn opgehoopt rechtstreeks doorgeven aan hun kind.  Niet alleen voor kinderen maar ook voor zwangere en zogende vrouwen is een gezond leefmilieu dus een basisvoorwaarde.

 

Nesting

De nieuwe website www.eenveilignest.nl voorziet ouders van uitgebreide informatie om zo een gezonde leefomgeving voor hun pasgeboren baby te creëren. Een Veilig Nest, in het Engels Nesting, is een unieke website die door vrouwen-  en milieu organisatie WECF (Women in Europe for a Common Future)  in het leven is geroepen. "Zorgen voor gezonde producten bij het creëren van een veilig nest voor je baby is het beste wat je als ouder kunt doen", stelt Sonja Haider, WECF directeur, chemisch expert en initiator van de internationale website.  "Meer en meer studies tonen aan dat jonge baby's, vooral tijdens de eerste maanden van hun leven, extreem gevoelig zijn voor chemische stoffen en dat milieuvervuiling een grote impact heeft op hun welzijn en hun gezondheid.  Juist in die periode kunnen ouders het fundament leggen voor een gezond immuunsysteem door in ieder geval te letten op goede producten en hun eigen gedrag aan te passen aan wat het kind nodig heeft. Het voorkomen van ziektes en ongelukken en het maken van gezonde keuzes; daarin wil Een Veilig Nest ouders bijstaan".

 

Het beste voor je kind

De behoefte aan informatie is groot. Veel ouders verven en behangen een nieuwe babykamer vaak tot vlak voor de geboorte, met het idee het beste over te hebben voor hun kind. Matrassen blijven in de plastic verpakking, omdat ze op die manier schoon en hygienisch blijven. De vervolgens uitgewasemde schadelijke stoffen kunnen op die manier de gezondheid van de pasgeboren baby in gevaar brengen. Een verhoogd risico op allergieën kan zelfs het gevolg zijn. 

Een Veilig Nest besteedt aandacht aan 'klussen', 'renoveren', 'wonen'en bevat veel positieve tips over het verven van muren, het kopen van meubels, het ventileren van kamers en de aanschaf van speelgoed en kinderverzorgingsproducten. Een Veilig Nest leidt jonge ouders door het oerwoud van keuzes waaraan consumenten van babyproducten tegenwoordig worden blootgesteld. Daarnaast is er veel aandacht voor allerlei verschillende Europese keurmerken zoals het Duitse Blaue Engel, de EU Bloem en het Nederlandse Milieukeur en Ekokeurmerk.

 

Vertrouw je intuïtie

Sonja Haider adviseert ouders vooral op hun gezonde verstand te vertrouwen. "Verf, vloerbedekking en meubels die een sterke geur verspreiden of knuffels die raar aanvoelen, moet je eigenlijk niet aanschaffen. Normale dagelijkse handelingen als het ventileren van een kamer zijn gewoon essentieel voor een goede kwaliteit van de lucht in huis. Net als het verbieden van roken in het bijzijn van kinderen en het laten luchten van nieuwe producten. "

Nieuw aan Een Veilig Nest is het feit dat de website een hele fase beslaat uit een kinderleven. De website wil een gids zijn voor alle jonge (groot)ouders en voor iedereen voor wie de gezondheid van kinderen voorop staat.

 

Www.eenveilignest.nl is een pan-Europees project en zal volgende week dinsdag, 5 december, tegelijkertijd gelanceerd worden in het Grieks, Hongaars, Frans, Engels, Duits en Nederlands.

Women in Europe for a Common Future (WECF)

Een Veilig Nest is een project van Women in Europe for a Common Future (WECF). WECF is een

netwerk van zo'n 80 organisaties in West en Oost Europa, de Kaukasus en Centraal Azië die gezamenlijk

werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding.

WECF helpt vrouwen om hun woonomgeving gezonder en duurzamer te maken.

 

Een veilig nest

 

p/a WECF Nederland

Postbus 13047

3507 LA Utrecht

Telefoon: +31-30-2310300

 

Ms. Chantal van den Bossche, NL press officer +31-6 2812 9992, chantal.vandenbossche@wecf.eu

Ms. Sascha Gabizon, Executive Director  WECF +49-172 86 37 586

Women in Europe, +31 30 2310300, wecf@wecf.eu, www.wecf.eu,  www.womenineurope.n