Partnerbericht

Een duurzaam interieur met kurk

Kurk is geweldig materiaal voor je interieur. Dit natuurproduct is namelijk voor van alles te gebruiken, milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar. Dit wisten we eigenlijk zo’n veertig jaar geleden al. En met de stijgende vraag naar een duurzaam interieur, is kurk weer terug van weg geweest! Benieuwd waarom?

Waarom is kurk ideaal materiaal voor in je huis?

Kurk is een duurzaam product met een natuurlijke uitstraling. Daarbij heeft dit materiaal nog veel meer fijne eigenschappen voor in je interieur. Kurk is namelijk:

  • licht van gewicht;
  • geluidsdempend;
  • isolerend;
  • vochtbestendig;
  • anti-statisch.

Kurkproducten zijn daarnaast erg stevig, brokkelen niet af, vervagen niet en is ook nog eens makkelijk in onderhoud.

Hoe wordt kurk gemaakt?

Kurk wordt gemaakt van de bast van de boom. Eerst wordt de schors van de stam geschild. Vervolgens wordt na het oogsten de kurk gekookt. Dit kookproces is belangrijk om de kurk te zuiveren, elastisch te maken en een grotere dichtheid te garanderen. Het duurt ongeveer negen tot tien jaar voordat de schors voldoende is hersteld van de oogst. Daarna is deze dik genoeg om opnieuw te kunnen oogsten. Een kurkeik kan met gemak 200 jaar oud worden!

Kurk is 100% natuurlijk en milieuvriendelijk

Door de vernieuwbare en duurzame bron van kurk, is dit materiaal in je interieur met recht milieuvriendelijk te noemen. Kurk is daarbij recyclebaar zonder productie van giftige afvalstoffen. Meer dan de helft van de kurkbossen liggen in Spanje en Portugal. Andere landen die kruk produceren zijn Marokko, Frankrijk, Italië en Tunesië.

Kurkbossen vormen een uniek ecosysteem. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een natuurlijke dam tegen opkomende woestijngrond. Zo helpen ze veel unieke en bedreigde diersoorten beschermen. Kurkbossen produceren zuurstof en absorberen ook nog eens CO2.

Kurk voor een trendy natuurlijke look

Met kurk in je woning maak je een absoluut een bewust duurzame keuze. Kurk is door zijn eigenschappen erg geschikt voor vloeren, wanden en als isolatiemateriaal. Door items van kurk in je interieur haal je de natuur letterlijk in huis. We kennen natuurlijk de ouderwetse kurken prikwanden (ook erg leuk met een milieuvriendelijk likje verf). Maar je kunt ook denken aan meubels

zoals tafels, stoelen of krukjes. Of accessoires van kurk zoals placemats, fotolijstjes, een dienblad of kurken onderzetters.

Wist je dat bloempotten van kurk ook erg geschikt zijn voor kamerplanten? En kurk als duurzaam speelgoed voor je kinderen, van blokken tot tractor. Ook lekker geluidloos trouwens, althans het product zelf dan… Je kunt kurkmaterialen bestellen om zelf aan de slag te gaan of je koopt de producten kant-en-klaar in een online kurkwinkel. Bijvoorbeeld bij Kurk24, hier zijn alle kurkproducten en toebehorende lijmen en lakken oplosmiddelenvrij en op waterbasis.

Kurk hergebruiken

Kurk kennen we in eerste instantie natuurlijk van de wijnflessen. Op Pinterest vind je talloze leuke ideeën over wat je allemaal met kurken kunt maken. Door het milieubelastende schoonmaakproces kan kurk niet ingeleverd worden om er weer nieuwe kurken doppen van te laten maken. Gelukkig zijn er veel inzamelpunten waar je met gebruikte kurkdoppen terecht kunt.

Via deze speciale kurk inzamelpunten worden wijnkurken gerecycled tot kurkisolatiekorrels. Deze worden op hun beurt bijvoorbeeld weer gebruikt voor het maken van bouwmateriaal. Kurk heeft een zeer lange levensduur en is daarom veel te waardevol om in de prullenbak te gooien. Hoe creatief ben jij met kurk?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.