Partnerbericht

Wanneer wordt het eens stil in je hoofd?

Ervaar je innerlijke stem tijdens een stilteretraite in Nederland. Ik organiseer een aantal retraites die je helpen om rust te vinden. Ik heb zelf ervaren hoe fijn het is om tijdens onrustige periodes in mijn leven weer kalm te worden en mijn mentale gebabbel te stoppen. Regelmatig verlang ik naar stilte in mijn gedachten om afstand te nemen van de dagelijkse drukte. Daarom heb ik met een aantal ervaren meditatie- en mindfulness leraren verschillende stilte retraites georganiseerd. Het is zo fijn om een dag helemaal niks te moeten. Door een time-out voor jezelf te nemen kom je los van je dagelijkse routine. Ver weg van de drukte mag je ontspannen, niks doen, wandelen, zitten, liggen en in stilte met jezelf zijn. Samen met de ervaren retraite leraar word je begeleid in de stilte. Geen ingewikkelde oefeningen of houdingen, maar een dag van rust die bij jou past.

Kom op 13 augustus naar De Zendo bij Nijmegen. Het is een plek om samen te komen, thuis weg van huis. De rust en de natuur op deze plek zijn ideaal voor deze dag retraite met meditatie en inspiratie. Je voelt er de compassie, het respect voor elkaar en de natuur. Hier kom je tot rust. In dit natuurpark merk je hoe waardevol het is als een plek je ondersteunt. In deze bosrijke omgeving met de rijke historie en ruime wandelgelegenheden kom je opnieuw in verbinding met jezelf.

waar kan ik op retraite

Waarom de stilte zo belangrijk is voor je mind?

Het is zo uitputtend om altijd maar door te rennen. Soms is het genoeg geweest. Je wil het anders gaan doen, maar weet niet waar te beginnen. Want je mind blijft maar praten, piekeren, denken en twijfelen. Je hebt behoefte aan stilte in je hoofd, maar het gaat maar door. Bij een retraite leer je de rust te vinden en stil te worden. Ook ervaar je waar jouw geluk verbogen zit.

Geluk is de gemoedstoestand waarin je niet verlangt om in een andere staat te zijn; omdat je diep betrokken bent bij het moment.

Stilzijn in de natuur maakt je bewust van je gedrag en gevoel.

“De natuur leert ons eenvoud en tevredenheid, want in haar aanwezigheid beseffen we dat we heel weinig nodig hebben om gelukkig te zijn”, aldus de Amerikaanse mindfulness meditatie leraar Mark Coleman.

“Het geritsel van bladeren of de snelle vlucht van vogels kan wijzen op de aanwezigheid van een bergleeuw of een beer. Wandelen op plaatsen waar wij niet het enige roofdier zijn, helpt ons te begrijpen dat al het leven nauw verweven is en dat wij deel uitmaken van dat web. Meditatie training, aan de andere kant, biedt de instrumenten om de geest te stabiliseren, zodat we open kunnen staan om te ontvangen.” Door meditatie leer je om te gaan met gedachten en emotionele patronen die jouw innerlijke rust in de weg staan. In stilte en op retraite leer je te ‘rusten’, waar je ook bent, met volledige aanwezigheid. Vanuit de stilte ontstaat de ruimte voor jouw eigen weg. Het zal niet gelijk kalm zijn, misschien wordt het juist erg onrustig in je gedachten. Dat hoort erbij. Jouw bewustwording van alles dat zich voortdurend aandient in je hoofd, is stap 1. En dat is een hele grote stap. Vanuit vertraging krijg je aandacht voor jouw diepere stem die tot op heden nauwelijks gehoord wordt. Tijdens de stilte retraite ga je vertragen in je hoofd en kom je terug in het huidige moment.

Kom in contact met de kracht in jezelf. Neem de ruimte om te ervaren welke transformatie jij nu nodig hebt. Op een vertrouwde en veilige manier neemt de teacher je deze retraite mee in jouw persoonlijke zoektocht. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent. Neem jezelf mee en ervaar wie je werkelijk bent.

Op deze stilte retraite staat jouw transformatie centraal. Er is ruimte voor jouw intenties, wat je wil veranderen in je leven. Deze behoeften deel je in een veilige omgeving van de retraite waar iedereen focust op eigen intenties. Wat zijn zaken die jou helpen en wat juist niet? Welke beslissingen ga jij maken als je weer terug naar huis gaat? Meestal weet je diep van binnen wat er nodig is, maar is het moeilijk te accepteren. Daarin proberen we deze retraite een beweging te maken. Wat jij al langer weet en voelt, krijgt deze dag de energie die het nodig heeft om jou te transformeren.

Dit ervaar je in complete stilte. Je mag je volledig op jezelf concentreren. Helemaal stil is het nooit en nergens, maar het is de kunst om in het leven van alledag die stilte in jezelf te vinden. Door te durven rusten in je onrust, die uiteindelijk rust geeft…