Op basis van de mondiale voetafdrukbenadering heeft het LHUMP het duurzaamheidsgehalte van 107 eerstejaars studenten in Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Tilburg en Utrecht onderzocht. Deze methode vertaalt het consumptiegedrag van een individu naar het aantal hectare dat nodig is om de geconsumeerde goederen en diensten te produceren. Als alle ruimte op de aarde zou worden verdeeld onder alle wereldbewoners, dan zou dit per persoon 1,8 hectare opleveren, de 'eerlijke voetafdruk'. Een Nederlander heeft gemiddeld een voetafdruk van 4,7 hectare.

Met een gemiddelde voetafdruk van ongeveer 5,5 hectare scoren de eerstejaars studenten toch beduidend hoger dan de eerlijke voetafdruk van 1,8 hectare of de 4,7 hectare van de gemiddelde Nederlander. En dan zijn er zelfs studenten die voor hun consumptiegedrag 8, 10, of zelfs 11 hectare grond nodig hebben. Studenten in Utrecht of Leiden zijn gemiddeld genomen het duurzaamst. Met een mondiale voetafdruk van 5 hectare scoren ze een hectare lager dan de 6 hectare die de Tilburgse eerstejaars nodig heeft. Eerstejaars in Rotterdam of Amsterdam studeren scoren gemiddeld met een voetafdruk van 5,5 hectare.

Het LHUMP denkt dat dit duurzamer kan. Niet door gelijk je hele consumptiepatroon om te gooien, maar door kleine veranderingen toe te passen. Er zijn goede voorbeelden: studenten die 3 of zelfs maar 2 hectare grond nodig hebben voor hun consumptiebehoeften. Wat hun geheim is? Minder ver reizen, voornamelijk tweedehands spullen kopen en vegetarisch eten. Zijn we dan gedoemd ten onder te gaan aan ons eigen consumptiegedrag? Zeer zeker niet! Door meer verse groenten uit Nederland of je eigen streek te eten, 1 dag per week vegetarisch te eten, minder te vliegen, te winkelen op marktplaats, een spaarlamp in te draaien en door groene energie te gebruiken kom je al een heel eind. En kijk ook eens verder dan je eigen huishouden, op je werk en je hogeschool of universiteit is ook een wereld te winnen!

Voor 10 deelnemende studenten is een duurzame vakantievoordeelgids beschikbaar gesteld door de ASN Bank. De winnaars krijgen per e-mail bericht.

www.voetenbank.nl

Print

Morgen - de landelijke studentenorganisatie voor een duurzame toekomst

Dit is Morgen: het landelijk studentennetwerk dat zich inzet voor duurzame ontwikkeling aan de universiteit en hogeschool. Morgen werkt …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer