Partnerbericht

Duurzame Yoga voor een betere wereld

Yoga is niet alleen een activiteit, het is een levenswijze. Wanneer je kijkt naar de principes van Yoga, dan zou het eigenlijk raar zijn wanneer je bij het kopen van je yogaspullen geen rekening houdt met mens en milieu.

Milieuvriendelijk en nog gezonder met een eco yogamat

In deze tijd, waarin de sportscholen dicht zijn, is het zoeken naar manieren om te bewegen en ontspannen. Yoga is hier een perfecte manier voor. Gelukkig zijn er veel Yoga-aanbieders die hun lessen online aanbieden. Wanneer je nog nooit aan Yoga hebt gedaan, is dit een goed moment om te beginnen. Het is natuurlijk handig om in ieder geval een matje in huis te hebben. Yogamatje kopen? Wij leggen uit waarom een eco yogamat milieuvriendelijker en gezonder is. Ook voor de ervaren Yogini’s onder ons; van een mooie en originele eco yogamat word je namelijk gewoon blij.

Yoga als duurzame levenswijze

De basisfilosofie van Yoga en duurzaamheid gaan hand in hand voor een betere wereld. Neem bijvoorbeeld Ahisma, dat staat voor geweldloosheid en eerbied voor al het leven. Satya staat voor waarheid; het gebruik van verantwoorde producten is onderdeel van ´eerlijker´ leven. Of bijvoorbeeld Asteya dat ´niet stelen´ betekent. We mogen nemen van de natuur wat we nodig hebben om te overleven. Consumeren is duurzamer wanneer je dit bewust en gematigd doet.

Goedkoop is duurkoop

In de zoektocht naar yogamatjes kom je vrij snel uit op producten uit China. Ook zijn er steeds meer winkelketens die een matje tegen een spotprijs aanbieden. Door de lage kwaliteit van deze matjes is goedkoop meestal duurkoop. Allereerst omdat de yogamat een stuk minder lang mee gaat. Ten tweede omdat het materiaal vaak bestaat uit pvc en goedkoop plastic, gemaakt van aardolie. Niet bepaald milieuvriendelijk. Om de mat zacht en buigzaam te maken, worden chemische stoffen zoals ftalaten toegevoegd. Deze zijn mogelijk hormoonverstorend en niet biologisch afbreekbaar. Yoga op een giftige en milieubelastende ondergrond, geen prettig idee.

Een eco yogamat voélt gewoon beter

De meest milieuvriendelijke yogamat is natuurlijk alleen de grond, zonder matje. Vroeger werd Yoga vooral beoefend op zachte ondergronden zoals gras. Dan is een matje eigenlijk helemaal niet nodig. Tegenwoordig liggen we vaak op een harde ondergrond en dan is een yogamatje zeker geen overbodige luxe.

Welke soorten eco yogamatjes zijn er?

Bij het uitzoeken van een yogamatje is het allereerst belangrijk om te kijken naar je persoonlijke voorkeuren. Wil je een standaard mat of kies je liever voor een extra lange of brede variant? Heb je een hardere of juist zachtere mat nodig? Wat voor ontwerp vind je mooi? Een matje met een mooie kleur of design kan erg positief doorwerken op je motivatie om regelmatig te oefenen.

Een milieuvriendelijke mat oftewel eco yogamat, is beschikbaar in verschillende soorten materiaal geschikt voor diverse Yogastijlen.

1. Een eco yogamat van natuurrubber is gemaakt van verantwoord geoogst boomrubber dat volledig biologisch afbreekbaar is. Deze versie is ook bijzonder geschikt voor actieve Yogastijlen zoals bijvoorbeeld Vinyasa Yoga en vormen waarbij je veel staande balanshoudingen doet.

2. De eco yogamat van TPE (eco-gecertificeerd biologisch afbreekbaar materiaal) is door de open celstructuur het stroefst van van alle yogamatten. Deze mat is extra soepel en opvallend licht in gewicht. Omdat deze mat erg zacht is wordt die vaak gekozen bij Yin Yoga, Restorative Yoga, Hatha Yoga en andere rustige yogavormen. Ook als je last hebt van je gewrichten en daardoor een wat zachtere ondergrond nodig hebt, is een TPE yogamat ideaal.

3. Een katoenen Yoga kleed, ook wel ‘Yogarug’ genoemd, is extra stroef en wordt daardoor aanbevolen bij stijlen waar je veel bij zweet zoals Poweryoga, Ashtanga en Hot Yoga. Doordat de katoenen mat heel dun is, wordt deze tegenwoordig vooral over een andere yogamat heen gelegd. Maar gewoon op de grond, zoals ze vroeger deden, kan natuurlijk ook.

Voor dit artikel lieten wij ons inspireren door de eco yogamat pagina van de Yogashop. Je vindt hier de nieuwste serie matten van TPE, natuurrubber en katoen. Deze zijn dus beter voor jezelf én de wereld om je heen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds