Partnerbericht

Duurzame voeding voor jouw huisdier

Duurzaam leven met een huisdier kan een uitdaging zijn. Net als mensen laten ook huisdieren nu eenmaal een ecologische voetafdruk achter. Dit heeft voor een groot deel te maken met dierenvoeding. In de meeste dierenvoeding zit vlees, dat belangrijke voedingsstoffen bevat die je huisdier nodig heeft. Daarnaast vinden vele honden en katten vlees gewoon erg lekker. Vleesproductie heeft echter een grote impact op het klimaat. Hoe kun je dan toch kiezen voor een duurzame optie als het gaat om dierenvoeding?

Kies voor duurzame productie
Bij de keuze van duurzame diervoeding let je op fabrikanten die duurzaam produceren. Yarrah is marktleider op het gebied van biologisch voer en produceert op duurzame wijze.

Zo let Yarrah er bijvoorbeeld op dat de natuur tijdens productie niet onnodig wordt belast. Dit geldt voor de productie van (vlees)voer, maar ook voor de productie van snacks en verpakkingen. Ze gaan persoonlijk langs bij hun leveranciers om met eigen ogen te zien dat de grondstoffen écht biologisch zijn en dat de dieren een goed leven hebben.

Yarrah gebruikt voor de productie van haar voer uitsluitend biologische producten, vlees met een Beter Leven keurmerk en vis met een MSC-keurmerk. Daarnaast is dierenvoeding van Yarrah proefdiervrij.

Kies voor voer met duurzame ingrediënten
Naast de productiewijze, kun je kijken naar de samenstelling van voeding. Een duurzame optie voor diervoer met vlees, is voer gemaakt met bijproductvlees. Bijproductvlees is vlees dat overblijft nadat de ‘mooie’ stukken zijn verwijderd voor menselijke consumptie. Dit zijn de stukken die mensen terug zien op hun bord als bijvoorbeeld karbonades, biefstukken en kipfilets.

Na het wegsnijden van deze ‘mooie’ stukken blijft er veel vlees over van hoge kwaliteit vol met belangrijke voedingsstoffen. Zonde om hier niks mee te doen. Door dit bijproductvlees te gebruiken in dierenvoeding wordt het vlees optimaal gebruikt en wordt voorkomen dat dieren speciaal geslacht worden voor diervoeding.

Voorafgaand aan de koop van dierenvoer kun je nagaan of het merk gebruik maakt van bijproductvlees. Yarrah is een fabrikant die bijproductvlees gebruikt.

Is vegetarisch voer niet de allerbeste optie?
Als de vleessector zo slecht is voor het klimaat, is het dan niet beter om vleesproductie compleet te vermijden? Ja en nee. Er zijn goede vleesvervangers voor huisdieren die de juiste voedingsstoffen bevatten, maar vooral voor katten is een vegetarisch dieet lastig te realiseren.

Katten hebben een hogere behoefte aan eiwitten en aminozuren. Deze worden in hun lichaam sneller afgebroken dan bij honden. Een belangrijk aminozuur voor katten is onder andere taurine en een tekort hieraan kan lijden tot blindheid en hartfalen. Ook een tekort aan vitamine A en B12, die in dierlijke producten zitten, kan voor katten ernstige gevolgen hebben. Honden kunnen deze vitamines zelf aanmaken, katten echter niet of nauwelijks.

Voor vegetarisch en biologisch voer voor honden kun je terecht bij Yarrah. Er zijn voermerken die compleet vegetarisch kattenvoer aanbieden met alle nodige voedingstoffen voor katten, waaronder toevoegde taurine en vitamine A en B12. Sommige katten doen het hier zeker goed op. Echter, er is nog te weinig wetenschappelijk bewijs dat vegetarische voeding op de lange termijn goed is voor katten. Pas hier dus mee op.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds