Partnerbericht

Budgetkoken? Duurzame vis-, schaal- en schelpdierentrends voor 2023

Van betaalbare maaltijden tot wereldwijd geïnspireerde salades, MSC ambassadeurs en voorvechters van lekker eten laten zien hoe je het komende jaar het meeste uit duurzame vis kunt halen. Budgetkoken was nog nooit zo gemakkelijk.

Besparen

Budgetbesparende hacks en het beste maken van wat je koopt zijn altijd belangrijke trends in moeilijke economische tijden. Vis in blik, een 19e-eeuwse innovatie die nog steeds enorm populair is, is dan je beste optie. Visconserven voldoen aan een groot aantal eisen, zoals een goed geprijsd eiwit dat veelzijdiger is dan verse vis en vaak minder verspillend, omdat tot 100% van de vangst wordt opgegeten.

Tonijn is voor veel mensen de favoriete vis uit blik, maar waarom gooi je het net niet breder uit en probeer je eens sardines, mosselen, ansjovis, kokkels of wilde roze en rode zalm? Ze zijn betaalbaar, vaak verrassend lekker en verkrijgbaar met het blauwe MSC-label dat aangeeft dat ze duurzaam zijn gevangen.

Viskok en kookboekenschrijver Bart van Olphen is een evangelist voor visconserven. “Vis in blik is een zeer efficiënt product met een lange houdbaarheid tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Het is een 100 procent natuurlijk product dat grotendeels wild is – gekweekte vis in blik is zeldzaam. Maar als je voor altijd vis wilt eten, moet die uit duurzame bron komen.”

Hij voegt eraan toe: “Je kunt de meest fantastische dingen maken met vis uit blik. De sleutel is het toevoegen van zuren, kleur en knapperige ingrediënten om het beste uit tonijn en zalm te halen.”

Voor een diepe umami smaak raadt Bart sardines en ansjovis aan. “De Portugezen geven de voorkeur aan gerijpte sardines die, net als goede wijn, alleen maar beter worden met de tijd. Ze zijn geweldig in curry’s (gewoon op het laatste moment toevoegen), quiches, rijstgerechten of in de huevos rancheros van een visser.”

Of je kunt echt eens origineel uit de hoek komen en een open ingeblikte vis sharing board proberen, geïnspireerd door een TikTok date night video die vorig jaar viraal ging.

Een vermelding waard als uitbreiding van de ‘spaarzame’ trend zijn air fryers. Deze energiezuinige toestellen blijven uit de schappen vliegen en zijn ideaal voor krabkoekjes, knoflookgarnalen en vissticks.

Eenvoudige etikettering voor duurzaamheid

Nu de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de biodiversiteit zelden uit het nieuws zijn, stemmen consumenten wereldwijd steeds vaker voor duurzame vis en zeevruchten. Bijna acht op de tien Nederlanders zijn het erover eens dat ze zeevruchten uit een duurzame bron moeten eten om de oceaan te redden, volgens een Globescan consumentenonderzoek naar vis en zeevruchten in 2022.

Een Amerikaans trendrapport van Whole Foods voegt eraan toe: “Duurzame claims blijven van invloed op welke producten consumenten kopen, en veel merken werken aan etikettering om hun duurzaamheidsinspanningen te signaleren.” Maar liefst 71 procent van de visconsumenten vindt dat claims van retailers en merken over duurzaamheid en het milieu duidelijk geëtiketteerd moeten worden door een onafhankelijke organisatie.

Bovendien tonen recente wetenschappelijke onderzoeken aan dat vis-, schaal- en schelpdierproducten een relatief lage uitstoot hebben, waardoor het een klimaatvriendelijke voedselkeuze is. Shoppers willen steeds vaker weten of het voedsel dat ze kopen een lage milieu-impact heeft.

Wereldwijd geïnspireerde salades

De dagen van slappe sla en smakeloze tomaten zijn voorbij. Volgens het laatste NRA-rapport, samengesteld op basis van een enquête onder meer dan 500 professionals uit de voedingsindustrie, zullen salades met een mix van eetculturen uit de hele wereld een hoge vlucht nemen. Laat de gember, zwarte sesamzaadjes, chipotle cheddar tortillastrips, knapperige chow mein noedels, avocado-olie en sriracha maar komen.

“Yuzu en honing zijn al jaren favoriet bij mij. Ze geven elke zeevruchtensalade een vleugje citrus en zoetigheid om de oceaansmaak af te ronden”, aldus de Canadese chef-kok en MSC-ambassadrice Charlotte Langley. “Ik ben ook geobsedeerd door het toevoegen van gochujang (een rode chilipasta uit Korea) aan alles, omdat het een geweldige basis vormt voor een vinaigrette.

Volg de MSC op Instagram voor de nieuwste trends en recepten op het gebied van vis, schaal- en schelpdieren.