Partnerbericht

Duurzame vakanties in Europa

Een vliegvakantie is allesbehalve duurzaam door de enorme CO2 uitstoot. Vakanties in Europa zijn relatief dichtbij en dat maakt het bij voorbaat al duurzamer dan een vliegreis naar verre oorden. Het is verbazingwekkend te zien hoeveel mooie bestemmingen binnen een paar uur reizen bereikbaar zijn. Wij inspireren je in dit artikel met vijf duurzame vakanties in Europa.

Duurzaam reizen

De meest duurzame manier van reizen is doorgaans met de trein of bus. Ook elektrische autovakanties worden steeds populairder. Ga zelf op ontdekking of neem voorgereden, geteste routes met overnachtingen en laadpunten. Los van welk vervoer je kiest, houd je onderweg natuurlijk zoveel mogelijk rekening met het milieu.

Ter plaatse kun je een groot verschil maken door de keuzes die je maakt ten aanzien van je overnachting, manier van vervoer en de keus wat of waar je eet. Vergeet ook niet je woning energiezuinig achter te laten door bijvoorbeeld je apparaten niet op stand-by te laten staan.

1. Lekker weg in eigen land

De afgelopen jaren waren we natuurlijk wat meer aangewezen op ons eigen land en daar is niks mis mee. Want waarom ver weg als ons eigen land zoveel moois te bieden heeft? Voorbeelden van prachtige natuurgebieden zijn de uitgestrekte Veluwe, Drunense duinen, Biesbosch, Sallandse Heuvelrug en het Drents-Friese Wold. En dan natuurlijk het ‘eilandgevoel’ van het waddengebied niet te vergeten; dichtbij en er tegelijk even helemaal uit. Houd tijdens je bezoek rekening met de flora en fauna van het betreffende natuurgebied en respecteer de regels van de Nationale Parken.

2. Scandinavië

De Scandinavische landen staan al jaren in de top van verschillende duurzaamheidsindexen. Scandinavië loopt op het gebied van duurzaamheid voor op andere Europese landen. Lokaal eten, biologische voeding, plasticvrije cosmetica en hernieuwbare energie is in de Scandinavische levensstijl veel vanzelfsprekender. Geniet tijdens je reis van de bergen, watervallen, gletsjers en wereldberoemde fjorden. Wist je dat treinreizen door Noorwegen uitgeroepen zijn tot één van de mooiste van de wereld?

3. Gozo in de Middellandse Zee

Gozo is een landelijk en sereen eiland dat hoort bij Malta. Dit eiland werd vier jaar geleden uitgeroepen tot de meest duurzame bestemming van de Middellandse Zee. Gozo staat nog steeds in de top 100 van de meest duurzame bestemmingen ter wereld. Daarnaast kun je een oase van rust met prachtige wateren, stranden en baaien verwachten. Dit in combinatie met de groene binnenlanden en heuvelachtige kustgebieden. Op het eiland worden verschillende eco-vriendelijke segway en e-bike tours uitgevoerd waarmee je onder begeleiding dit mooie eiland kunt ontdekken.

4. Met de trein naar Spanje

Met je gezin of groep vrienden een vakantiehuis huren in Spanje? Veel mensen weten niet dat Spanje goed bereikbaar is per trein. Er rijden dagelijks meerdere treinen naar Barcelona en tickets zijn al beschikbaar vanaf circa € 50. Wanneer je ‘s ochtends vertrekt, kun je dezelfde dag nog in Spanje uitstappen! Voor de reizen in Spanje zelf zijn er comfortabele en relatief goedkope lange afstandstreinen van spoorwegmaatschappij RENFE. Ga je tijdens het zomerseizoen op vakantie, dan is afkoeling bij een zwembad geen overbodige luxe. Huur in dat geval bijvoorbeeld een vakantiehuis in Spanje met zwembad.

5. Eilandhoppen in Griekenland

Ook Griekenland is bereikbaar met de trein alleen duurt deze reis al snel een paar dagen. Met een goed boek en genietend van het uitzicht is dit natuurlijk al een vakantie op zich. Maar je kunt ook met de trein naar Italië reizen en vanaf daar overvaren naar Griekenland. Eilandhoppen in Griekenland is een vakantie apart en biedt je de mogelijkheid meerdere eilanden tijdens één reis te combineren. Griekenland heeft duizenden eilanden, waarvan er slechts een paar honderd bewoond zijn. De meeste bewoonde Griekse eilanden zijn onderling per (veer)boot prima te bereiken en hebben ook verbindingen met het vasteland van Griekenland, Athene, Italië of Turkije.

Welke duurzame vakantie heb jij dit jaar in de planning?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.