Partnerbericht

Duurzame schutting; hoe privacy en milieuvriendelijkheid samengaan

Een schutting is een ideale manier om volop van je tuin te genieten zonder dat mensen kunnen meekijken. Ook erg handig om kinderen of huisdieren veilig op het terrein te houden. Het milieu is alleen iets minder blij met tuinschuttingen. Hieronder vind je tips om je tuinafscheiding zo duurzaam mogelijk te houden.

De meest duurzame tuinafscheidingen

Een levende schutting in de vorm van een groene haag is het meest milieuvriendelijk. Hier heb je wel wat ruimte voor nodig en het duurt soms even voordat deze tot de juiste hoogte of vorm is gegroeid. Wanneer je kiest voor (een combinatie met) materialen dan kun je een verschil maken door het soort materiaal dat je gebruikt. In hoeverre is dit biologisch afbreekbaar of recyclebaar en hoeveel energie is nodig voor productie en vervoer? Andere belangrijke factoren zijn de levensduur van de schutting en wat nodig is voor onderhoud.

1. Een levende schutting

Voor een levende schutting is geen materiaal nodig en insecten, vogels of andere dieren zijn hier erg blij mee. Andere voordelen zijn dat het groen; regenwater opvangt, zorgt voor gezondere lucht en een verkoelende werking heeft ten opzichte van een stenen of betonnen schutting. Het beste kun je kiezen voor een groene schutting die bestaat uit twee of drie verschillende plantensoorten. Liguster is bijvoorbeeld erg geschikt voor een strakke haag en groeit snel. Een onderhoudsarme haag creëer je bijvoorbeeld met Japanse hulst. Deze heeft weinig water nodig en blijft ook in de wintermaanden mooi groen, net als de buxus. Je kunt ook kiezen voor planten zoals coniferen, meidoorn of laurier.

2. Afscheiding van natuurlijke materialen

Bij een afscheiding van natuurlijke materialen kun je denken aan boomstammen, houtblokken of takken. Houtrillen of takkenwallen zijn relatief makkelijk zelf te maken. Wilgentakken zijn hiervoor erg geschikt maar je kunt ook bijvoorbeeld bamboe gebruiken. Je legt de takken horizontaal tussen twee palen in, al dan niet verstrengeld voor extra stevigheid. Takkenwallen zijn robuust en hebben een positieve invloed op de biodiversiteit. Ook dikke kans dat je in het voorjaar een nestje vogels erin aantreft. Een afscheiding die je steeds vaker ziet, is een gaaswerk gevuld met materialen als stenen of houtsnippers. Dit geeft de tuin een bijzondere en natuurlijke uitstraling.

3. Gaas of hek met begroeiing

Een gaas of hek met begroeiing is een goed alternatief wanneer je geen natuurlijke, levende schutting in je tuin kunt hebben. Zo’n afscheiding neemt weinig ruimte in beslag. Daarnaast groeien klimplanten snel en hebben bijna geen onderhoud nodig. Gebruik bijvoorbeeld betongaas en palen van Europees hardhout. Vervolgens hoef je alleen nog maar een klimplant te plaatsen voor het gaas of hek. Een klimop (de naam zegt het al) klimt moeiteloos en snel op tegen alle soorten tuinafscheiding. Eén van de makkelijkste en snelst groeiende klimop is hedera. Je kunt ook kiezen voor een klimop met bloemen, zoals blauweregen, kamperfoelie of Toscaanse jasmijn. Voor een mooi en speels effect combineer je verschillende klimplanten.

4. Hout beton schutting

Bij een schutting van hout let je op FSC en PEFC keurmerken. Kies bij voorkeur voor Europees hardhout. Wanneer het om een lang stuk afscheiding gaat, kun je de schutting afwisselen met beplanting. Een duurzame keus is een hout beton schutting. Doordat de palen en onderplaten van beton zijn gemaakt, raakt het hout op geen enkele manier de grond. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk en zo heb je langer plezier van je houten schutting.

De minst milieuvriendelijke manieren van tuinafscheiding zijn hout zonder keurmerk, tropisch hardhout, geïmpregneerd hout en natuursteen dat uit verre landen komt. Verder geldt voor alle soorten schuttingen dat je er het best planten tegenaan kunt laten groeien. Zorg daarnaast voor een doorgang waar egels en andere diertjes doorheen kunnen.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.