Partnerbericht

Duurzame huisvesting voor gierzwaluwen

In totaal worden 34 nestkastjes opgehangen aan de gerenoveerde woningen in de Van Zeggelenstraat, De Genestetstraat en de Ten Katestraat. De nestkastjes zijn gezaagd door leerlingen van het Haarlemse Sterrencollege. Samen met kinderen van vier bassischolen en de artisklas van het Wereld Natuur fonds werden er ruim 200 kastjes gebouwd. Voor de jongeren van het Sterrencollege was dit hun maatschappelijke stage waar ze met veel plezier aan meededen Van Wijnen Heerhugowaard B.V., de aannemer van het project, heeft de kastjes geschilderd en hangt de kastjes op. Elan Wonen zorgt voor het toekomstige onderhoud van de kastjes.

Een echte wereld vogel
Deze vogel is een echter wereldburger. Ze overwintert in Zimbabwe en broedt in Haarlem en komt altijd in hetzelfde nestje terug. Het een bijzondere vogel die geen pootjes heeft, altijd in de lucht is en alleen tijdens het broeden in aanraking komt met de aarde. Bij de terugkeer in Mutare kondigt ze de regentijd aan. Jaarlijks vliegt de gierzwaluw van Mutare in Afrika naar Nederland en weer terug. De vogel komt rond Koningsdag aan in Haarlem om te broeden. Nadat de jongen zijn uitgekomen en opgevoed vliegen ze in grote groepen terug naar Mutare. Daarom is ze symbool geworden van de Haarlemse stedenband met Mutare, Afrika.

Meer informatie
Voor meer informatie over het renovatieproject van Elan Wonen kunt u kijken op www.mijnstekhaarlem.nl of www.vanwijnen.nl
Meer informatie over de intrigerende gierzwaluw is te vinden op www.gierzwaluwbescherming.nl of www.bvgz.nl www.haarlem-mutare.nl .