Partnerbericht

Duurzame en sfeervolle verlichting: hoe doe je dat?

Hoewel verlichting een essentieel onderdeel is van ons dagelijks leven, is het belangrijk om de gevolgen van overmatig energieverbruik vanuit een ecologisch perspectief te bekijken. Juist nu we door de coronacrisis deze herfst en winter meer tijd thuis door brengen wordt duurzame verlichting nog belangrijker. Anno 2020 is verlichting niet langer meer een praktisch item, de juiste verlichting kan sfeer aanbrengen in een interieur. Het valt dan ook vrijwel direct op wanneer er iets mist in het lichtplan. Lees daarom onze tips voor verantwoorde en trendy verlichting voor jouw huis.

LED
LED is de laatst ontwikkelde en meest duurzame verlichtingstechniek. LED verlichting verbruikt minder energie dan andere verlichting. Maar wist je al dat LED lampen ook nog eens heel lang meegaan? Gemiddeld gaat een LED lamp zo’n dertig jaar mee. Dit maakt LED verlichting een solide langetermijninvestering die energie kan besparen en de elektriciteitsrekening kan verlagen. Tegenwoordig wordt de lampenmarkt gedomineerd door LED verlichting en is juist LED verlichting bij uitstek de lamp die creatieve mogelijkheden bied.

Gekleurde ledverlichting
Denk je aan verlichting dan denk je al gauw aan één kleur licht zoals wit of geel. Tegenwoordig kun je letterlijk meer kleur in je leven aanbrengen met LED verlichting waarbij je afhankelijk van jouw behoefte kunt kiezen voor wit licht of gekleurd licht. Philips heeft deze trend gecreëerd met het ontwikkelen van de Philips Hue lampenserie. Deze lampen kun je bedienen met je smartphone waarbij je kunt kiezen tussen maar liefst 16.000.000 kleuren. Je kunt je huis een tijdelijke metamorfose geven zonder aan de slag te gaan met een kwast.

LED strips
LED strips zijn verweven met de gekleurde verlichting trend, er zijn namelijk ook veel led strips op de markt verkrijgbaar waarbij je kunt kiezen voor gekleurde verlichting. Waarom zou je voor een LED strip gaan? Deze strips kun je gebruiken als accent voor kasten, laden, trappen, parasols en zoveel meer. Ze zijn zelfklevend en je kunt ze op maat knippen zodat ze precies passen op het object wat jij voor ogen hebt. Indien je geen stopcontact op dit punt hebt dan kun je ook gaan voor een LEDstrip op batterij. De duurzame keuze is om natuurlijk te gaan voor oplaadbare baterijen.

Slimme verlichting
Slimme verlichting is een soort verlichtingstechnologie die is ontworpen voor optimale energie-efficiëntie maar ook gemak. Slimme verlichting is dus een breed begrip met talloze mogelijkheden. Inmiddels kent iedereen hiervan de gangbare vormen zoals dimbaar licht of lampen met sensoren zodat het licht zich aanpast aan de kamerbezetting. Tegenwoordig is er nog zoveel meer mogelijk en worden alle apparaten in huis slimmer inclusief de lamp. Je kunt slimme apparaten koppelen aan je wifinetwerk en laten samenwerken met elkaar. Zo kun je de slimme lamp (afhankelijk van de lamp) een lichtsignaal laten afgeven bij een bepaalde gebeurtenis zoals bijvoorbeeld wanneer er iemand voor de deur staat of als de rookmelder iets gedetecteerd heeft. Zo maak je je huis niet alleen energiezuiniger maar ook veiliger.