Partnerbericht

Duurzaamheid en LED verlichting

 

Als je van plan bent om over te stappen op LED verlichting om op energiekosten te besparen, dan moet je een aantal keuzes maken. Eén van de keuzes waar je voor komt te staan is het kiezen van de gewenste lichtkleur. We maken hierbij vaak onderscheid tussen flame, extra warm wit, warm wit, koel wit en daglicht wit. Maar wat betekenen deze verschillende lichtkleuren precies en welke lichtkleur past goed bij een werkomgeving of woonomgeving? In dit artikel leggen we het uit!

LED lampen verbruiken minder energie dan gloeilampen

De eerste reden waarom het interessant is om over te stappen naar LED verlichting is dat je hierdoor flink kunt besparen op je energiekosten. Een LED lamp heeft namelijk maar de helft van het vermogen van een gloeilamp nodig om dezelfde lichtopbrengst te kunnen leveren. Enkel de besparing op de energiekosten zorgt ervoor dat de investering in LED lamp binnen slechts één of twee jaar al is terugverdiend.

Verschillende lichtkleuren bij LED verlichting

Lichtkleuren bij LED lampen worden uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger deze waarde is, hoe koeler de lichtkleur is. Zoals eerder beschreven maken we onderscheid tussen de lichtkleuren flame, extra warm wit, warm wit, koel wit en daglicht wit. Flame heeft een lichtkleur van 2200K (zie bijvoorbeeld deze Led filament lampen), extra warm wit een lichtkleur van 2700K, warm wit een lichtkleur van 3000K, koel wit een lichtkleur van 4000K en daglicht een lichtkleur tussen de 5000 en 6500K.

Lichtkleur voor werkverlichting
Als je een kantoor, magazijn, fabriek, showroom of sporthal hebt, dan is het belangrijk om voor een goede lichtkleur te zorgen. Voor een kantoor of showroom wordt vaak een lichtkleur tussen de 3000K en 4000K geadviseerd, wat tussen warm wit en normaal wit licht zit. Voor magazijnen en fabrieken wordt vaak een wat hogere lichtkleur geadviseerd, tussen de 4000K en 6000K. Dit kan worden geclassificeerd als koel wit licht of daglicht. Welke lichtkleur exact past bij jouw werkruimte is natuurlijk ook voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Eerdergenoemde waardes zijn daarom slechts een uitgangspunt.

Lichtkleur voor in huis
De lichtkleur voor in huis is vaak een heel stuk zwakker dan de lichtkleur voor werkverlichting. Daar waar LED lampen in een werkomgeving vooral functioneel moeten zijn, hebben ze in een woonhuis ook een sfeer verhogende rol. Daarom wordt vaak geadviseerd om voor LED verlichting in woonhuizen een lichtkleur van maximaal 3000K te kiezen. De meeste mensen kiezen voor een lichtkleur van 2700K, wat we kunnen omschrijven als extra warm licht. Voor de plekken waar je graag net wat meer sfeer wilt creëren kun je het best kiezen voor een lichtkleur van 2200K, wat we classificeren als flame. Deze lichtkleur is vergelijkbaar met de kleur van een kaars.

Hoe kom ik achter de lichtkleur van een LED lamp?
De lichtkleur van een LED lamp staat altijd duidelijk op de verpakking van de lamp. Het is dus belangrijk om hier bij het aanschaffen van LED lampen goed op te letten. Het is aan te raden om vooraf een duidelijk lichtplan te maken, waarin je bepaalt welke lichtkleur je op welke plek in huis wilt hebben. Op deze manier weet je bij het aanschaffen van de lampen precies welke je moet aanschaffen.

Als je een werkruimte of woonruimte hebt met weinig natuurlijk daglicht, dan kun je beter kiezen voor een wat hogere lichtkleur. Als er al voldoende natuurlijk daglicht in de ruimte is, dan zijn de hierboven geadviseerde waardes een goed startpunt. Uiteindelijk is het natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur welke lichtkleur in de ruimte past. Het is aan te raden om eens naar een lichtwinkel te gaan om het verschil tussen de verschillende lichtkleuren te bekijken. Grote kans dat je hierdoor de keuze een stuk gemakkelijker kunt maken!