Partnerbericht

Duurzaam verbouwen

Bij het verbouwen van een huis komt er veel op je af. Voor welke stijl, kleur en materialen kies je en wat past binnen het budget? Bij het verbouwen van je woning is daarnaast slim om gelijk aan andere duurzame maatregelen te denken.

Misschien is je verbouwing gelijk een kans om te kiezen voor duurzame oplossingen zoals energiezuinige installaties, een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie. Daarnaast wordt de duurzaamheid van je woning mede bepaald door de gebruikte materialen. Of je nou een doe-het-zelver bent of de klus liever uitbesteedt.

Wat houdt duurzaam verbouwen in?

Duurzaamheid bij verbouwen houdt in dat het gebruik en de winning van materialen zo min mogelijk impact hebben op mens, maatschappij en milieu. Iedere klus heeft natuurlijk impact, maar dit beperk je zoveel mogelijk door te kiezen voor bijvoorbeeld milieuvriendelijke verf en materiaal dat zo lang mogelijk mee gaat. Daarnaast let je op het energieverbruik, het vrijkomen van schadelijke stoffen en goed afvoeren van bouwafval.

Zolderkamer verbouwen

De zolderkamer verbouwen of dakkapel plaatsen? Neem gelijk een goede dakisolatie en ventilatie mee. Wanneer je (nog) geen zonnepanelen of zonneboiler hebt, houd hier rekening mee in de ruimte zodat je deze later kunt plaatsen. Zorg bij een raam of uitbouw dat er zoveel mogelijk licht binnen kan komen en kies armaturen die geschikt zijn voor ledlampen.

Kozijnen en deuren vervangen

Ook via de kozijnen en deuren verlies je warmte. Wanneer deze aan vervanging toe zijn, maak je met kwalitatief goede materialen de meest milieuvriendelijke keuze. Kies daarnaast voor isolerende kozijnen, deuren en ramen. Duurzaamheid heeft ook te maken met hoe lang het materiaal mee gaat. Ondanks de milieuproblemen omtrent de productie van staal, is dit een duurzaam materiaal om bijvoorbeeld stalen deuren op maat te laten maken. Staal kan namelijk steeds opnieuw worden gebruikt zonder enig kwaliteitsverlies en is recyclebaar. Kies gelijk voor de juiste kleur, zoals stalen deuren in het zwart, zodat bewerking niet meer nodig is.

Nieuwe keuken of badkamer

Heeft de keuken of badkamer een re-make nodig? Kijk eerst of je de ruimte kunt opknappen in plaats van compleet verbouwen. Met andere kasten en een lik verf op de muren kom je vaak al een heel eind. Toch verbouwen? Pak het dan gelijk goed aan, anders krijg je later misschien spijt. Een verbouwing is een perfecte kans om te verduurzamen. Zoals een inductiekookplaat, waterbesparende kranen en -douchekop. Daarnaast is in deze ruimtes een goede ventilatie extra belangrijk. Niet alleen voor je gezondheid, ook om vochtproblemen en aantasting van het materiaal te voorkomen.

Duurzame bouwmaterialen

Een volledig eco-huis is een mooi streven, maar lang niet voor iedereen haalbaar. Voorkom zoveel mogelijk milieu impact door te kiezen voor duurzame bouwmaterialen zoals bamboe, koudgebakken baksteen, verantwoord hout of natuursteen. Wist je trouwens dat ook hennep door de enorm sterke vezel heel geschikt is als bouwmateriaal? Voor isolatie materiaal is kurk of schapenwol een goede én milieuvriendelijk keuze.

Tweedehands en gerecyclede bouwmaterialen

Je kunt ook overwegen om te kiezen voor tweedehands – of gerecyclede bouwmaterialen. Het gaat hierbij vaak aluminium, koper, metaal of hout dat uit slooppanden komt. Wanneer dit materiaal onder handen genomen wordt, ziet het er weer als nieuw uit. Of misschien past het materiaal, zoals het is, juist wel mooi bij het karakter van je inrichting.

Tenslotte; er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor groene verbouwingen aan je woning. Check bij de gemeente van je woonplaats of en wanneer je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.