Partnerbericht

Duurzaam op reis: waar moet je op letten?

De bestemming is gekozen, de reisverzekering afgesloten en er is vrij gevraagd van werk. Tijd om op vakantie te gaan! Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat voor impact heeft dat op het milieu? Het vliegtuig stoot veel CO2 uit en de meeste hotels zijn niet al te zuinig met hun water, energie en schoonmaakmiddel. Daarnaast zijn bepaalde dagjes uit, zoals een bezoek aan een pretpark of een dag plezier met een waterscooter ook niet bevorderlijk voor het milieu. Dit betekent natuurlijk niet dat niemand meer op vakantie moet gaan. Er zijn gelukkig milieuvriendelijkere alternatieven, waardoor vakantiegangers met een schoon geweten op reis kunnen.

Vervoer

De meesten gaan graag wat verder weg voor hun vakantie. De luchtvaart is vanwege al die vluchten verantwoordelijk voor wel 6,5 procent van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Deze manier van reizen is het meest belastend voor het milieu, maar er zijn wel manieren om deze uitstoot te compenseren. Zo kan een KLM-passagier er bijvoorbeeld voor kiezen een extra bedrag te betalen voor zijn of haar vlucht. Dit bedrag wordt berekend door de CO2-uitstoot van die vlucht te delen door het aantal passagiers. Deze extra bijdrage wordt vervolgens gebruikt om CO2-reductieprojecten te ondersteunen. Het blijft natuurlijk beter om niet met het vliegtuig te gaan maar bijvoorbeeld voor een fietsvakantie te kiezen. Ook transport met het openbaar vervoer of met een zeer energiezuinige auto zijn een relatief duurzame optie.

 

Regionaal en/of vegetarisch eten

Deze tip geldt natuurlijk niet alleen voor de vakantieperiode. Regionaal en vegetarisch eten kan immers overal. De vleesindustrie verwoest niet alleen dierenlevens, maar is ook slecht voor de natuur. Daarnaast is het eten van regionale producten beter voor het milieu. Producten importeren gaat namelijk gepaard met extra CO2-uitstoot.

 

Milieuvriendelijke activiteiten

Bepaalde activiteiten, zoals karten, het bezoeken van een zwembad of een stadstour met de bus, zijn niet bepaald duurzaam. Er zijn zoveel andere leuke opties die een vakantieganger kan overwegen, zoals hiken, fietsen, kajakken, raften, surfen of andere sporten. 

 

Zuinig zijn met water

Vooral wanneer men het wat zuidelijker opzoekt, wordt er veel water gedronken op een dag. Elke keer een plastic flesje kopen is niet echt aan te raden. Dit is onnodig en natuurlijk hartstikke schadelijk voor het milieu. De duurzame toerist neemt een eigen waterfles mee en vult deze bij wanneer nodig. Daarnaast is het belangrijk om zuinig om te gaan met water door bijvoorbeeld de kraan niet onnodig te laten lopen en met weinig water te douchen.

 

Accommodatie

Een andere factor die een grote rol speelt in het al dan niet duurzaam zijn van een vakantie is de accommodatie. De meest duurzame manier van vakantie vieren is kamperen. Toch is de ene camping milieuvriendelijker dan de andere. Sommige mensen boeken toch echt liever een hotelletje. In dit geval is het goed om op zoek te gaan naar een hotel met een milieukeurmerk, zoals de Green key. Een hotel verkrijgt het Green key-keurmerk alleen wanneer het stappen heeft ondernomen om te verduurzamen door bijvoorbeeld afvalscheiding, het plaatsen van zonnepanelen en inkopen van streekproducten.