Partnerbericht

Duurzaam naar de zon

Het klimaat verandert, daar hoeven we niet over te discussiëren. Desondanks willen we wel op vakantie naar de zon. Denk bijvoorbeeld aan de Costa del Sol holiday rentals of aan Kreta of Kos. Maar we denken wel aan het milieu, dus hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk toch op vakantie?

Op het moment dat je besluit om te gaan vliegen naar Spanje of Griekenland stoot je CO2 uit. Dat is onvermijdelijk, maar wat je wel kan doen is je uitstoot compenseren. Er zijn twee goede opties om dit te doen:

1) Plant een boom

Bomen halen namelijk CO2 uit de lucht en zetten dat om in zuurstof. Groeiende bomen doet dit het meest, want CO2 helpt de bomen om te groeien. Nu is het begrijpelijk dat je geen ruimte hebt en je tuin of park in de buurt niet vol kan/wil zetten, maar dat hoeft ook niet. Je kan namelijk ook projecten in het buitenland steunen. Deze projecten planten bomen in bijvoorbeeld Brazilië of Indonesië om beschadigde bossen te herstellen en bestaande bossen te beschermen. Je kan je CO2-uitstoot omzetten in geld en dat doneren om de aarde een beetje groener maken.

Als je liever resultaat dichter bij huis wil zien kan je je ook aansluiten bij de Boomplantdagen van Natuurmonumenten. Zij organiseren regelmatig dagen waarin je op aangewezen plaatsen zelf bomen kan planten.

2) Betaal bij

Meerdere luchtvaartmaatschappijen bieden een bijbetaling aan op het moment dat je een vlucht boekt, een compensatie-service. De maatschappijen bepalen jouw ecologische voetafdruk door te kijken naar je eindbestemming, je vliegtuig en de reistijd. Jouw aandeel van CO2-uitstoot (de brandstof) wordt berekend en dat bedrag kan je vervolgens extra bijbetalen. De maatschappijen investeren deze bijbetalingen in CO2-reductie projecten.

Als je één van deze twee theorieën in de praktijk brengt (allebei mag natuurlijk ook) kan je op vakantie naar zon én ben je milieubewust bezig!