Partnerbericht

Duurzaam je huis verwarmen

Je gebuikt geen gloeilampen, scheidt je afval, pakt zo vaak mogelijk de fiets… en natuurlijk zet je de thermostaat niet onnodig (hoog) aan. Maar als het echt koud wordt, hoe verwarm jij je huis dan zo duurzaam mogelijk?

Vloerverwarming is bij uitstek een groene optie
Als je het hebt over energie besparing in huis, dan hoort naast ledlampen en zonnepanelen daar ook zeker vloerverwarming bij. Een duurzame investering die energie bespaart! Daarbij wordt vloerverwarming ervaren als de meest comfortabele vorm van verwarming.

Vooral bij nieuwbouw, wanneer je nog de keuze hebt voor je verwarmingsinstallatie, is die voor vloerverwarming snel gemaakt. Vloerverwarming kan als hoofd- of bijverwarming gebruikt worden. In bestaande bouw zou je dit eventueel kunnen combineren met de aanleg van een nieuwe vloer. Je kunt dit door een professional laten doen, maar een beetje doe-het-zelver lukt dit ook prima. Vloerverwarming is goed te combineren met natuursteen en zelfs houten vloeren. Naast de aanschaf van vloerverwarming zijn het soort pomp en vloerverwarming verdelers belangrijke keuzes.

Vier grote voordelen van vloerverwarming
Vooral bij redelijk geïsoleerde woningen is vloerverwarming de meest duurzame, energiezuinige en comfortabele soort verwarming. Het bespaart kosten, ruimte én is beter voor je gezondheid.

1. Comfortabel
In plaats van boven naar beneden wordt precies andersom verwarmt. Dit geeft als eerst een warm gevoel aan de voeten. De warme lucht trekt vervolgens naar boven en door de gelijkmatige verwarming zorgt dit snel voor een aangename gevoelstemperatuur.

2. Milieuvriendelijk
Vloerverwarming is duurzamer dan reguliere radiatoren. De kosten voor productie, opslag en transport zijn een stuk lager. Vloerverwarming verbruikt minder energie en is het meest milieuvriendelijk in combinatie met een elektrische waterpomp en duurzame stroom, zoals windenergie, zonnepanelen of groene stroom.

3. Kosten – en ruimte besparend
Door de verwarming vanuit de gehele vloer is de warmte overal gelijk. Dit is efficiënter en scheelt dus in kosten. Daarbij zijn de aanjaagkosten lager omdat je de ruimtes niet te laag laat afkoelen. Er zijn geen zichtbare radiatoren, dat is niet alleen mooier, het levert ook kostbare ruimte op.

4. Beter voor je gezondheid
Bij vloerverwarming ontstaat een stuk minder lucht circulatie en is er een betere regulatie van de luchtvochtigheid. Hierdoor dwarrelen er minder luchtdeeltjes rond en is de kamer hygiënischer. Dit is vooral ideaal voor mensen met luchtwegproblemen of huisstofallergie. Bij een warme vloer heb je geen kleed nodig, dus daardoor ook minder stof en bacteriën.

Nadelen van vloerverwarming
Naast de voordelen voor milieu, portemonnee, ruimte en gezondheid zijn er ook een paar nadelen aan vloerverwarming, namelijk dat:

  • de voerverwarming niet in alle gevallen als hoofdverwarming ingezet kan worden.
  • de aanschafprijs hoger is. Het duurt even voordat je de investering terug hebt.
  • na in- of uitschakeling het relatief lang duurt voordat de ruimte is opgewarmd of afgekoeld.

Tips voor optimale besparing
Zelf heb je een optimale besparing in de hand door te letten op het soort pomp en temperatuurregeling.

Gebruik van een warmtepomp:
Vloerverwarming gebeurd door middel van warm water dat door een leidingnetwerk stroomt. Hiervoor heb je een pomp en vloerverwarming verdelers nodig. Door de lage aanvoer- en retourtemperatuur zijn in combinatie met een A-label warmtepomp besparingen op de energiekosten mogelijk tot 40 procent (Bron: milieucentraal). Bespaar nog meer op de kosten en informeer naar subsidiemogelijkheden bij de aankoop van een warmtepomp.

Temperatuurregeling per ruimte:
Doe de deuren achter je dicht en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Verwarm de slaapkamer niet, gebruik bijvoorbeeld een kruik om lekker warm in bed te stappen. Als het huis goed geïsoleerd is, kost dat weinig energie. Ook werkt de warmtepomp dan efficiënter. Je kunt je woning het beste op een constante temperatuur houden. Zet de verwarming ’s nachts niet meer dan twee graden lager en doe dat minimaal een uur voordat je naar bed of weg gaat.

De combinatie van milieuvriendelijke keuzes die je zelf hebt in vloerverwarming, is weer een stapje dichterbij een betere wereld.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.