Partnerbericht

Drie tips voor effectieve armoedebestrijding

Het aanleggen van een waterpomp in een afgelegen gebied levert direct resultaat op: mensen hoeven niet meer iedere dag uren te lopen voor veilig drinkwater. Maar is het ook de oplossing voor armoedebestrijding op de lange termijn? Onderzoeker Sara Kinsbergen (35) van de Radboud Universiteit legt uit hoe particuliere initiatieven effectiever kunnen werken.

1. Zorg voor structurele verandering
Kinsbergen: “We zien dat particuliere initiatieven zich vooral richten op directe armoedebestrijding. Een waterpomp bouwen helpt. Maar je moet je ook afvragen: waarom is er in dit gebied geen schoon drinkwater? Blijkbaar is er een overheidssysteem dat niet functioneert. Organisaties en hun lokale partners zouden veel meer samen de overheid, bedrijven en bewoners op hun verantwoordelijkheden moeten wijzen. Daarom is de Change the Game Academy van Wilde Ganzen ook zo waardevol. Hier leren deelnemers hoe je lokaal fondsen kunt werven en hoe je de overheid aan kunt spreken. Particuliere initiatieven die directe armoedebestrijding combineren met systeemveranderingen op de lange termijn: daar gaat mijn hart sneller van kloppen!”

Armoedebestrijding combineren met veranderingen op lange termijn: daar gaat mijn hart sneller van kloppen

2: Begin vroeg met nadenken over het einde van je project
“Een project beginnen is vaak makkelijker dan er mee stoppen. Sommige mensen met een kleinschalig project hebben slapeloze nachten van de verantwoordelijkheid: ‘Ik kan niet morgen stoppen, want dat heeft gevolgen voor veertig kinderen…’. Je moet ruim op tijd beginnen met het toewerken naar het einde van de samenwerking. Bespreek met je lokale partner hoe ze daar de financiering willen regelen als de geldstroom uit Nederland stopt.”

3: Donateurs, focus je niet alleen op de korte termijn
“Een donateur wil op korte termijn resultaten zien, terwijl veranderingen op lange termijn niet direct resultaat opleveren. Voor veel organisaties is dat een bron van frustratie. Als je problemen bij de wortel wilt aanpakken, zal je investeringen moeten doen die minder zichtbaar zijn. Het is belangrijk dat stichtingen hun donateurs meenemen en alles stap voor stap uitleggen: het probleem is complex, de politieke situatie is ingewikkeld, het kan mislukken, het kost geld en ik kan er niet altijd foto’s van maken.”