Partnerbericht

Drie praktische voorbeelden hoe duurzame LED verlichting bijdraagt aan beter klimaat

Het was pas onlangs dat de mensen begonnen na te denken over milieubehoud. Tegenwoordig zijn veel mensen zich bewust geworden van de ernst van deze kwestie en proberen ze bewust het milieu te beschermen door hun keuzes en prioriteiten te veranderen. Hoewel er veel manieren kunnen zijn om het milieu te helpen beschermen, is een zeer effectieve manier om milieuvriendelijke lampen te kiezen voor je huis of werkruimte. En als het gaat om milieuvriendelijke verlichting, wat is er dan mooier en beter dan de LED binnenverlichting! Mocht je je afvragen waarom, hier is een lijst met voorbeelden waarom LED lampen worden beschouwd als de meest milieuvriendelijke lampen van alle beschikbare opties.

Je hebt minder lampen nodig

Je kunt de helderheid niet meer meten aan het wattage van de lamp, omdat LED lampen ook veel minder stroom verbruiken dan traditionele verlichting. Een typisch fluorescentielamp van 84 watt kan bijvoorbeeld worden vervangen door een led van 36 watt om hetzelfde lichtniveau te bieden. Om dit in perspectief te plaatsen: de nieuwere superheldere LED lampen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, produceren ongeveer 100 lumen per watt opgenomen vermogen. Oude halogeenspots en gloeilampen produceren ongeveer 12 lumen per watt ingangsvermogen, LED verlichting stallingsgarage is dus bijna 10 keer helderder! Dit betekent dat je hetzelfde verlichtingsniveau kunt creëren met minder licht en minder elektriciteit, wat op zijn beurt de vraag van elektriciteitscentrales zal verminderen en de uitstoot van broeikasgassen zal verminderen. Op deze beurt kun je bovendien geld besparen door te kiezen voor LED lampen in je woning.

LED lampen gaan langer mee

LED lampen kunnen tot 20 keer langer meegaan dan standaard verlichtingsvormen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook geld op je energierekening. Sommige LED lampen kunnen jaren of zelfs decennia meegaan. Stel je je de voordelen voor het milieu op lange termijn voor als iedereen deze kleine verandering zou aanbrengen, bijvoorbeeld minder afval op de stortplaats, minder productie van nieuwe lampen, inclusief transport en verpakking – drie belangrijke factoren bij het overwegen van milieukwesties. Het is bovendien zorgwekkend dat we al zoveel jaren tl-lampen met giftig kwik op onze stortplaatsen verwijderen. LED lampen van Prolumia bevatten geen giftige elementen en kunnen dus bij het normale huisvuil. Fluorescerende verlichting heeft speciale verwijderingsvoorschriften en sommige gemeentelijke recyclinglocaties accepteren deze niet.

LED verlichting leidt tot minder verspilling

Standaard LED lampen kunnen tot 80 procent energiezuiniger zijn dan andere lampen en veel minder energie verspillen. Fluorescentielampen zetten bijvoorbeeld ongeveer 95 procent van de energie die ze produceren om in warmte en slechts 5 procent in licht. Ter vergelijking: LED lampen zetten v procent van hun energie om in licht, waarbij slechts 5 procent als warmte wordt verspild – nog een positief effect op ons milieu door minder energie te verbruiken. In marketingtermen is de USP (unique selling point) van LED verlichting dus dat je minder energie verspild en daardoor beter voor het milieu zorgt, terwijl je energierekening hierdoor ook nog eens zal verlagen.

Dit artikel is tot stand gekomen door b2it.