Partnerbericht

Do’s en don’ts bij corona

Iedereen is momenteel in de ban van de pandemie en het gevecht tegen covid-19. De cijfers kunnen angstaanjagend zijn, vooral met het gegeven in het achterhoofd dat het nog wel even kan duren, voordat er een vaccin op de markt komt. Het eerste punt op de agenda is dus: ‘hoe voorkom ik dat ik besmet word?’

Gouden regels

Waarschijnlijk kan iedereen de drie gouden regels nu wel opdreunen. Was je handen regelmatig, hoest en nies aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Daar kwam sinds 9 maart ook nog een vierde regel bij: schud geen handen meer. Daarnaast wordt iedereen opgeroepen om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. Ook moet iedereen zoveel mogelijk thuis blijven en doen aan ‘social distancing’. De verleiding om lekker samen te komen om wat te gaan eten of drinken is deels al weggenomen, doordat alle horeca gesloten is. Iedereen zit nu dus thuis en doet aan internet en energie vergelijken, of andere administratieve klusjes. Want internet en energie worden natuurlijk volop gebruikt.

 

Mondkapjes dragen

Zijn er nog meer dingen die je kunt doen om besmetting te voorkomen? Op tv zie je veel mensen met mondkapjes, maar werkt deze maatregel wel? Mensen in de zorg gebruiken natuurlijk ook mondkapjes, dus het heeft zeker wel zin. Het ligt er wel aan of je de juiste mondkapjes hebt en of je ze op een correcte wijze gebruikt. Zo moet het mondkapje je mond en neus geheel afsluiten en het moet van het juiste materiaal zijn gemaakt. Ook is er het risico van het dragen van een mondkapje dat het ongemakkelijk zit, waardoor je aan het kapje gaat zitten friemelen en dus constant met je (mogelijk besmette) handen aan je gezicht zit. Niet verstandig dus! Overigens kan een kapje ook valse zekerheid geven. Ze werken dus enkel als je ze op de juiste manier gebruikt. 

Handschoenen dragen

Een andere maatregel die mensen nemen is het dragen van handschoenen. Dit kan werken, maar net zoals bij de mondkapjes, heeft dit enkel zin, wanneer je ze op de juiste manier gebruikt. Zo moet je natuurlijk niet aan je gezicht zitten met je handschoenen en je moet ze regelmatig vervangen. Daarnaast moet je weten hoe je de handschoenen uit moet doen, want wanneer je dit op de verkeerde manier doet, krijg je alsnog al het vuil op je handen.