Partnerbericht

Dit zijn de drie duurzaamste zorgverzekeringen van Nederland

We leven in een vreemd jaar, dus ook december is in 2020 net iets anders dan normaal. Zo zullen we Sinterklaas, kerst en Oud & Nieuw waarschijnlijk moeten vieren via Zoom of Skype in plaats van dat we met zijn allen gezellig samenkomen. Wat deze maand wel net zo is als in eerdere jaren is het feit dat veel mensen over zullen stappen. Hierbij kun je natuurlijk onder andere denken aan overstappen zorgverzekering. Als lezer en bezoeker van One World wil je natuurlijk graag duurzaam leven, wat ook zeker mogelijk is met een zorgverzekering. Hieronder wordt uitgelegd hoe een zorgpolis überhaupt duurzaam kan zijn en wat nou de beste zorgverzekering is als je een groen exemplaar af wilt sluiten. Nummer twee en drie zullen ook genoemd worden. 

Wat maakt een zorgverzekeraar duurzaam?
Zoals je mogelijk al wel weet ontvangen verzekeraars in Nederland miljoenen of zelfs miljarden euro’s van ons. Vervolgens kiezen ze ervoor om dit geld te beleggen, wat ze natuurlijk in veel verschillende industrieën kunnen doen. Zo is het mogelijk om te beleggen in tabak, maar ook in de fossiele sector. Dat is natuurlijk niet bepaald duurzaam, maar gelukkig zijn er ook genoeg groene initiatieven waarin kan worden belegd. De keuze die de zorgverzekeraar hierin maakt bepaald of het bedrijf wel of juist niet duurzaam is. Uit een onderzoek van de VBDO, de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, blijkt dat er nog altijd wel degelijk werk aan de winkel is. Toch hechten de verzekeraars steeds meer waarde aan het duurzaam beleggen. De VBDO heeft bovendien een rapport opgesteld over het onderzoek. Hierin staat onder andere welke zorgverzekeraars het duurzaamst zijn in ons land. De resultaten? Die vind je hieronder.

A.s.r. is de duurzaamste zorgverzekeraar
De prijs voor het best ontwikkelde duurzame beleggingsbeleid van Nederland gaat naar a.s.r., een zorgverzekeraar die je mogelijk wel kent van de niet altijd even goed ontvangen reclames op televisie. Deze verzekeraar scoort volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling maar liefst een 4,5 uit de maximaal 5 punten die konden worden gehaald. A.s.r. is overigens de risicodrager voor de zorgverzekering van De Amersfoortse en Ditzo en heeft in Nederland een marktaandeel van 1,9 procent. De rest van het podium als het gaat om de duurzaamste zorgverzekeraars van ons land bestaat uit Achmea en Menzis. Deze twee verzekeraars scoren volgens de VBDO namelijk respectievelijk een 3,5 en 2,8, een stuk lager dan A.s.r. dus.

Eno, IptiQ en DSW zijn totaal niet duurzaam
Volgens de VBDO is Eno de Nederlandse zorgverzekeraar met het minst duurzaam verantwoorde beleggingsbeleid. Dit is de risicodrager voor Salland en ZorgDirect. Eno scoort in het onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling maar een 0,3 punt, wat dus echt heel weinig is. IptiQ en DSW scoren net zoals Eno ook extreem laag volgens de VBDO met respectievelijk een 0,5 en een 0,9. Hierbij moet overigens wel worden vermeld dat zowel Eno als IptiQ en DSW non-respondents zijn. Met andere woorden, deze zorgverzekeraars hebben niet meegedaan aan het onderzoek.