Partnerbericht

Dichtbij huis je eigen groenten kweken met Plantvierkant

De bevolking in de grote steden neemt tussen nu en 2030 met 15% toe. Mensen die in steden wonen zijn voor een groot deel afhankelijk van voedsel wat naar de steden getransporteerd wordt. Meer lokaal voedsel zelf produceren, betekent minder CO2-uitstoot en een schonere lucht.

Daarnaast hebben veel stedelingen weinig ruimte of geen tuin om eigen voedsel te kweken. Veel mensen zijn druk met hun baan en kunnen dat lastig combineren met moestuinieren. Met PlantVierkant op je balkon of in je tuin kun je heel gemakkelijk en snel aan de slag.

Zelfvoorzienend

De ondernemer Edwin de Koning bezocht in 2012 een leefgemeenschap in Frankrijk die bijna geheel zelfvoorzienend was. De bewoners kweekten hun eigen groente, bakten zelf brood van eigen gezaaid graan. Ze gebruikten het regenwater om mee te douchen en de toiletten door te spoelen. “Hierdoor merkte ik dat ik weer een beetje in contact kwam met de natuur en werd bewust waar mijn voedsel vandaan kwam wat s' avonds daar op mijn bord lag. Terug gekomen in Rotterdam leek het mij een goed idee om een stukje zelfvoorzienendheid en het contact met de natuur mee te nemen in de stad. Ik had op dat moment geen stukje grond dichtbij huis en startte met groenten, kruiden en bloemen op mijn eigen balkon. Al snel kwam ik erachter dat er geen mooie plantenbakken te koop waren met het juiste formaat.

Vlinders op het balkon

De ondernemer ging zelf aan de slag met het ontwerpen van plantenbakken. Edwin: “Mijn balkon werd groener en groener. Opeens zag ik bijen en vlinders op mijn balkon die ik voorheen nooit zag” En dat was het begin van PlantVierkant. Met de bakken kunnen mensen die in stedelijke gebieden wonen hun eigen voedsel verbouwen. En daarmee draagt de ondernemer bij aan het groener maken van de steden en het verkleinen van de afstand tot de voedselketen.

Crowdfunding

De moestuinbakken zijn er in alle vormen en maten. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en is daarmee het milieuvriendelijkste alternatief voor tropisch hardhout. Om meer mensen te kunnen bedienen met de moestuinbakken is Edwin de Koning een crowdfundingcampagne gestart op Oneplanetcrowd.

Start nu eenvoudig een eigen moestuin met Plantvierkant. Hoe meer mensen meedoen, hoe groener de steden. Steun Plantvierkant en koop de producten via Oneplanetcrowd.