Partnerbericht

Diagnose diabetes: hoe nu verder?

Het liefst wil iedereen ziektevrijleven, maar voor sommigen is dat niet weggelegd. Als je net gediagnostiseerd bent met diabetes komen er ontzettend veel vragen op je af: waarom moet mij dit overkomen? Hoe vaak moet ik mijn glucosewaardes controleren? Welk effect gaat dit hebben op mijn dagelijks leven? Allemaal hele begrijpelijke vragen. De eerste stap voor iemand waarbij diabetes is vastgesteld is informatie inwinnen. Heb je zelf kunnen onderzoeken met welke ziekte je te maken hebt gekregen, dan kun je vervolgens de stap nemen het taboe over diabetes te doorbreken. Maar eerst, wat is diabetes precies en op welke manier hou jij je glucosewaarden op peil?

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, wordt veroorzaakt doordat je te veel glucose in je bloed hebt. Normaal gesproken wordt die waarde op peil gehouden door het hormoon insuline. Bij iemand met diabetes wordt er geen of weinig insuline vrijgegeven. De twee meest bekende vormen zijn diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 stopt je lichaam met insuline maken, waardoor de glucosewaardes in je bloed veel te hoog worden. Om dit te voorkomen moet je zelf insuline inspuiten of een speciaal pompje bij je dragen. Diabetes type 2 komt over het algemeen het meeste voor. In dit geval reageert het lichaam niet meer goed op de insuline. De meest voorkomende oorzaken van diabetes type 2 zijn te weinig beweging, overgewicht, roken, ongezond eten of erfelijkheid. Ook ouderen hebben een vergrote kans op diabetes type 2.

Tips voor patiënten

Op internet zijn er veel tips te vinden over voeding, sporten en zelfs op vakantie gaan. Vooral als er net bij je is vastgesteld dat je diabetes hebt kunnen deze tips je op weg helpen. Hieronder hebben we een aantal tips genoemd voor voedsel en sporten.

Voedsel

Mensen met diabetes moeten beter letten op hun eten dan de gemiddelde Nederlander. Een diëtist of voedingsdeskundige kan je helpen bij het samenstellen van een plan. Voor een Diabetes type 2 dieet worden de volgende paar tips vaak aangeraden:

– Ga zoveel mogelijk voor volkorenproducten

– Let op de toegevoegde suikers

– Vervang de aardappelen tijdens het diner

Verder is het erg belangrijk dat je let op je alcoholgebruik. In de meeste alcoholische drankjes zitten namelijk veel suikers.

Sporten

Beweging is voor mensen met diabetes erg belangrijk, het zorgt ervoor dat je minder kans hebt om zwaar te worden en het sporten werkt natuurlijk ook stress verlagend. Kies voor een sport die je leuk vindt zodat je het langer vol kan houden én vertel je teamgenoten of coach dat je diabetes hebt zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Als je last krijgt van klachten wanneer je glucosewaarde te laag is dan is het handig dat de mensen in je omgeving weten wat ze moeten doen. Als je intensief gaat sporten dan kun je je hierop voorbereiden door je voeding en insuline inname hierop aan te passen. Meet ook altijd voor en na het sporten je glucosewaarden. Als je na het sporten laag in je glucosewaardes zit dan is het ook handig om snelle suikers bij je te hebben. Je kunt bijvoorbeeld

druivensuiker, sportdrank of ontbijtkoek meenemen. Hierdoor heb je de waardes sneller op het gewenste resultaat.