Partnerbericht

Deze schaakkampioen gebruikt haar liefde voor het spel om meisjes meer kansen te geven

Het zou kunnen dat je deze kampioen, Phiona Mutesj, al kent. Haar leven vormde namelijk de inspiratie voor de Disneyfilm Queen of Katwe in 2016! De film volgt Phiona’s leven, van haar jeugd in een Oegandese sloppenwijk, tot haar vele overwinningen als een internationaal erkend schaakwonder. Maar Phiona’s verhaal gaat natuurlijk nog verder waar de film eindigt – ze is iedere dag opnieuw een inspiratie voor meisjes overal ter wereld.

Phiona’s jeugd was, net als die van veel andere kinderen in Katwe, Oeganda, niet gemakkelijk. Phiona werd in 1996 geboren, en verloor op jonge leeftijd haar vader aan de gevolgen van aids, kort daarna overleed ook haar zus, door een onbekende oorzaak. Haar moeder maakte lange dagen om genoeg geld voor haar gezin te verdienen. Helaas was dat niet genoeg om alle schoolkosten te kunnen betalen, waardoor Phiona op negenjarige leeftijd moest stoppen met school.

Gelukkig eindigt het verhaal daar niet. In hetzelfde jaar dat ze school verliet deed Phiona mee aan een schaak project van het Sports Outreach Institute. Hier bouwde ze al snel een reputatie op als schaakwonder, en in 2012 was ze driemalig Jeugdkampioen in Oeganda!

Daarnaast verdiende Phiona ook nog eens de vrouwen-kandidaat-meester titel (WCM). Zij is de eerste schaakspeelster uit Oeganda die deze titel heeft behaald.

Op dit moment studeert Phiona in de Verenigde Staten. En het schets geen verbazing dat ze daar meteen in haar eerste jaar ook weer heel veel heeft bereikt. Zo speelde ze bijvoorbeeld mee op de Pan-American Intercollegiate Chess Championship met het schaakteam van haar universiteit. Ondanks dat het haar eerste keer was in dat team, vaagde ze de concurrent weg!

Phiona is vastbesloten om ook kansen en mogelijkheden te creëren voor andere meisjes. In 2013 werd ze uitgenodigd op de Women of the World Summit, waar ze een beurs kreeg toegekend voor haar werk voor vrouwen. Ze gebruikte dit geld voor het bevorderen van toegang tot onderwijs voor meisjes en schaken in Oeganda. Ze is ook de oprichtster van een schaakschool voor meisjes, waar meisjes natuurlijk kunnen leren schaken, maar ook over het belang van onderwijs horen.

Wij vechten voor een wereld waarin ieder meisje de kans krijgt om haar eigen toekomst te bouwen. Doe ook mee en voeg nu jouw naam toe aan ONE’s open brief aan wereldleiders!