Partnerbericht

Deelfietsen als oplossing voor overvolle steden

Heeft u al eens een knaloranje deelfiets langs zien komen? Grote kans dat het een echte Donkey was!

Sinds 2015 streeft Donkey Republic ernaar om het stadsleven voor iedereen te verbeteren dankzij betaalbare en verantwoorde deelfietsen met de herkenbare oranje kleur. Het bedrijf gelooft dat deelfietsen een effectieve en duurzame oplossing kunnen bieden voor de hedendaagse uitdagingen van stedelijke mobiliteit. Fietsgebruik wordt gestimuleerd en door te delen wordt de parkeerdruk in binnensteden en fietsenstallingen minder.
Constructief samenwerken met gemeentes

Donkey Republic is -direct of via partners- actief in meer dan 60 Europese steden, met een vloot van meer dan 13.000 fietsen en e-bikes. Een belangrijke factor in het succes van Donkey Republic is de samenwerking met steden. Donkey Republic werkt nauw samen met verschillende gemeenten om de service aan te passen aan de plaatselijke behoeftes. De oranje fietsen van het bedrijf zijn al te vinden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar de interesse in deelfietsen blijft toenemen.

Een community van betrokken riders

In de huidige markt van fiets-deelconcepten is het een komen en gaan van aanbieders. Donkey Republic laat zien dat je met fietsen van hoge kwaliteit en een constructieve samenwerking met gemeenten een effectieve en duurzame oplossing kan bieden voor steden. Donkey Republic doet dit met een community van betrokken ‘riders’. ‘Join the Republic!’, zo luidt de slogan.

Donkey Republic wil deze betrokkenheid in Nederland graag nog verder verhogen. Daarom bieden ze hun riders en andere Nederlanders nu de kans om te investeren in de groei van het bedrijf via Oneplanetcrowd, een crowdfundingplatform voor duurzame en maatschappelijke ondernemingen en projecten. De financiering van maximaal € 3 miljoen die wordt opgehaald bij de crowd, zal worden gebruikt voor de aanschaf van zo’n 4.500 nieuwe deelfietsen. Naast een vast nettorendement van 6,2 % biedt Donkey haar investeerders ook 1 % rente in Donkey Credits, oftewel gratis ritjes. Investeren kan vanaf € 250. Zo heeft iedereen de kans om deel uit te maken van de oranje fietscommunity en om een snelgroeiend duurzaam en maatschappelijk bedrijf een stapje verder te helpen.

Wij als Deens bedrijf zien Nederland met haar sterke fietscultuur als zusterland”, aldus Erdem Ovacik, CEO van Donkey Republic. “Door financiering op te halen via Oneplanetcrowd kunnen wij ons merk en de community rondom Donkeys verder uitbouwen.”

Een eigen (fiets)chain

Donkey Republic houdt het hele proces in eigen handen, van ontwerp, service en onboarding tot het ondersteunen van partners die hun eigen vloot op willen zetten. Ze hebben niet alleen zelf de software ontwikkeld, maar ook alle benodigde processen en back-office systemen om hun hele stedennetwerk te kunnen bedienen. In veel steden exploiteren ze ook een eigen dienst, zodat ze als eerste op de hoogte van innovaties en best-practices.

In 2019 heeft Donkey Republic reeds € 700.000 aan financiering opgehaald via Oneplanetcrowd voor de uitbreiding van de fietsenvloot. Donkey Republic is sinds mei 2021 een beursgenoteerd bedrijf op Nasdaq First North en heeft naar verwachting voldoende eigen vermogen opgehaald om in 2024 winstgevend te zijn. Ondanks de impact van het coronavirus liet het afgelopen jaar een recordomzet zien van € 5 miljoen.

Voor meer informatie over Donkey Republic, surf naar www.donkey.bike/about/

Meer informatie over de crowdfundcampagne vindt u hier: opc.to/DonkeyRepublic