Ontwikkelingsorganisatie Cordaid, actief in Noord-Irak, vredesbeweging Pax Christi en discussie-centrum Debatterij organiseren een debat over de vraag:
Hoe nu verder met Irak? – de medeverantwoordelijkheid van Nederland
op woensdagavond 2 april 20.00 – 22.30 uur
in Debatterij, Den Haag (Prinsestraat 37)

Toekomst Irak

De afgelopen weken ging het veel over oorlog. Maar uiteindelijk draait het om een betere toekomst voor de Irakezen. Nederland doet niet mee aan de oorlog zelf, maar erkent wel medeverantwoordelijkheid voor de toekomst van Irak.
Wat betekent dit? Hoe wordt die medeverantwoordelijkheid ingevuld? En hoe kijken Irakezen er tegen aan?

Programma

Programma:
* opening Hans Kruijssen, algemeen directeur Cordaid, over de stand van zaken in Irak en in de humanitaire hulpverlening
* Bert Koenders (PvdA) en Jozias van Aartsen (VVD) over de visie van hun partij op de Nederlandse rol inzake de humanitaire gevolgen van de oorlog en de toekomst van Irak
* aanbieding door Jan Gruiters (Pax Christi) van de bundel Groeten uit Irak met portretten van Irakezen aan Koenders en Van Aartsen
* de Irakese studenten Kawa Hassan en Nada al Rubaiee lezen portretten voor uit Groeten uit Irak en geven hun eigen ‘portret’.
pauze
* forumdiscussie o.l.v. Bonnie Noorman (hoofd afdeling noodhulp Cordaid) en Arjan Brak (beleidsadviseur Cordaid) met Jozias van Aartsen, Bert Koenders, Jan Gruiters, Kawa Hassan en Nada al Rubaiee. Aansluitend discussie met de zaal.

Verantwoordelijkheid Nederlandse regering

In dit debat staan twee vragen centraal:
– Welk toekomstscenario heeft een voorkeur en wat kan de Nederlandse regering er aan bijdragen?
– Wat kan Nederland doen om de gevolgen van het huidige conflict (anti-Amerikanisme, verscherping Israelisch-Palestijns conflict) te beperken?

Cordaid en Pax Christi vinden dat de internationale gemeenschap, en dus ook de Nederlandse regering, nu een grote verantwoordelijkheid heeft voor de toekomst van Irak. Daarop worden de buitenlandwoordvoerders Bert Koenders (PvdA) en Jozias van Aartsen (VVD) bevraagd. Maar we moeten ook weten wat Irakezen zelf willen. Cordaid en Pax Christi hebben tien Irakezen in Irak deze vraag voorgelegd. Hun antwoorden staan in de bundel Groeten uit Irak. Daarnaast geven twee in Nederland verblijvende Irakese studenten hun visie.

Voor informatie: Arjan Brak (Cordaid) tel. 070 3136 635.

Cordaid1

Cordaid

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer