Partnerbericht

De zin en onzin van duurzame cadeaus

In de voorbereiding naar de feestdagen komen ook cadeaus weer om de hoek kijken. Met een groeiend bewustzijn voor duurzaamheid, is er ook steeds meer vraag naar duurzame cadeaus. Wat maakt een cadeau eigenlijk duurzaam en wanneer is het slechts een trendy, hol gebaar?

Consuminderen in plaats van consumeren
In een tijd waarin we steeds meer bezig zijn met consuminderen, in plaats van consumeren, is het de vraag hoe duurzaam een cadeau überhaupt kan zijn. In de eerste plaats gaat dit alleen op wanneer de ontvanger het cadeau ook daadwerkelijk kan gebruiken. Zodat het niet ergens achterin de kast belandt. Ook kan een duurzaam cadeau meerwaarde geven wanneer het bewustwording creëert voor onze klimaatproblematiek. Zoals biologische moestuinzaden, een oplader op zonne-energie of een timer voor in de douche.

Wanneer je naar een relatiegeschenk zoekt, kijk dan bijvoorbeeld naar duurzame cadeaus die afval verminderen. Zo vind je bij Lavista relatiegeschenken bedrukbare thermosbekers, mokken, waterflessen en bidons – als goed alternatief voor koffiebekers en plastic drinkflesjes.

Wat kenmerkt een duurzaam cadeau?
Een echt groen cadeau is milieuvriendelijk, gemaakt van kwalitatieve -, duurzame materialen en heeft een lange levensduur. Of het nu gaat om een spelletje als traktatie op de kinderopvang, sloffen als kerstcadeau of aanstekers bedrukken als relatiegeschenk. Er zijn een paar algemene punten waarop je kunt letten wanneer je wilt scoren met een duurzaam cadeau.

Ga voor kwalitatieve natuurlijke materialen in plaats van plastic prullen
Het belangrijkste is dat het product een lange levensduur heeft. Hoe langer het mee gaat, des te beter het is. “Milieuvriendelijke” producten die zo kapot gaan, schieten het doel natuurlijk voorbij. En veel duurzamer dan een bosje bloemen is bijvoorbeeld een (inheemse) kamerplant of droogbloemen. Naast het soort gebruikte materiaal, kijk je ook of het cadeau op mens- en milieuvriendelijke manier is gemaakt. Zoals met een eerlijke prijs voor de arbeiders, zo min mogelijk CO₂-uitstoot en zonder gebruik van gif of andere gevaarlijke stoffen.

Let op milieukeurmerken en kijk verder dan je neus lang is
Helaas maken veel bedrijven zich schuldig aan greenwashing. Dit doen ze met producten die zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Laat je dus niet gelijk verleiden door groene logo’s en natuurlijke kreten. Alhoewel een milieukeurmerk nooit absolute garantie geeft over het gehele product, is het wel een goede indicatie. Op de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun je meer informatie vinden over de verschillende duurzame keurmerken. Merken die duurzame producten leveren, zijn hier trots op en zullen dus ook transparant over de herkomst zijn.

Kies voor een tweede leven cadeau
Het duurzaamste cadeau is natuurlijk géén cadeau. Maar om de milieu-impact zoveel mogelijk te beperken, kun je kiezen voor een tweedehandscadeau. Want, waarom niet? Waar vroeger de inventaris van kringloopwinkels nog als oude troep werden gezien, zijn ze nu hip&happening. Je kunt er de mooiste spullen vinden tegen een klein prijsje. Ze worden tegenwoordig heel trendy ‘vintage-stores’ of ‘brocanterie’ genoemd. Ook kun je online terecht op websites zoals Marktplaats en Vinted. Kies bij voorkeur voor verzending naar een afhaalpunt in plaats van deze thuis te laten bezorgen. Dit bespaart CO₂-uitstoot.

Geef een zelfgemaakt cadeau, tijd of een mooie herinnering.
Niet alleen duurzamer, ook goedkoper én origineler. Maak zelf een persoonlijk cadeau. Eventueel kun je dit doen in combinatie met het geven van een ervaring of tijd. Je kunt je waardering namelijk ook laten blijken zonder dat je spullen koopt. Geef bijvoorbeeld een leuk duurzaam uitje in de buurt cadeau. Of geef een tegoedbon van een klusman, schilder of hovenier. Hiermee kan een klusje geklaard worden waar de gelukkige al lang tegenop ziet. In deze drukke tijden maak je iemand altijd blij met wat extra tijd!

Duurzaam cadeau versus milieuonvriendelijke verpakking
Vergeet tenslotte vooral de verpakking niet. Dit bepaalt samen met het transport een groot deel van de milieu-impact. Je groene cadeau valt in het niet door de milieubelasting van plastic verpakkingen en het vervoer uit verre landen zoals China. Ook zijn er milieuvriendelijker manieren dan verpakking als cadeaupapier. Waarom je cadeau niet verpakken in stof van oude kleding, tijdschriften of misschien heb je nog wel oude landkaarten liggen?

Verras je dierbaren en relaties, en kom dit jaar met een duurzaam cadeau of relatiegeschenk. Daarmee maak je de ander én de planeet blij!

Dit artikel is tot stand gekomen via GreenAds.